A pozsonyi Pravda információi szerint Miroslav Lajčák (SMER-SD) szlovák külügyminiszter napokon belül bejelenti, hogy indul az ENSZ főtitkári posztjáért.

 

A hivatalos menetrend szerint Lajčák jelölését még a kormánynak jóvá kell hagynia, erre a jelképes döntésre azonban már a kabinet eheti ülésén sor kerülhet.

 

A szlovák kormány külügyminiszterének indulási szándéka már több mint egy éve szóbeszéd tárgya, ám eddig még nem erősítették meg. A Pravda szerint csak arra vártak, hogy a törvényhozás bizalmat szavazzon az új kabinetnek, ami a múlt héten meg is történt.

 

 hirdetes_810x300  

Lajčák személyével tízre emelkedik azoknak a száma, akik a jelenleg második megbízatási időszakát töltő Ban Ki Mun helyére pályáznak. Az ENSZ jelenlegi főtitkára decemberben távozik posztjáról.

 

A Pravda szerint feltételezhető, hogy a vilgászervezet vezetői székét kelet-európai diplomata töltheti majd be. Az eddig ismert jelöltek között négy nő, köztük három kelet-európai van – az UNESCO-t vezető bolgár Irina Bokova, a volt moldáviai külügyminiszter, Natalia Gherman és az ugyancsak ex-külügyminiszter, a horvát Vesna Pusič.

 

Egyelőre az sem kizárt, hogy két szlovák induló is lesz, ugyanis Ján Kubiš, ex-külügyminiszter nemrég a Globsec konferenciáján úgy nyilatkozott, hogy mérlegeli az indulás lehetőségét. A szlovák diplomata jelenleg az ENSZ iraki misszióját vezeti.

 

A Pravda információi szerint a V4-ek közül csupán Szlovákia készül jelöltet állítani, ez arra is utalhat, hogy Lajčák elfogadható lenne a többi visegrádi országnak is.

 

 

Pravda.sk, MTI

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!