Egymilliárd eurós műemlékvédelmi programot jelentett be hétfőn az olasz kormány, az azonnali hatállyal hozzáférhető pénzből 13 tartományban 33 múzeum vagy műemlék helyreállítását, fejlesztését finanszírozzák.

 

A nagyobb összegű támogatások között szerepel a 2009-es földrengésben romba dőlt L’Aquila történelmi városközpontjának helyreállítására szánt 30 millió euró, Trieszt elhagyatottan álló régi kikötőjének kulturális célokra való hasznosítása 50 millió euróból, a milánói Brera-képtár bővítése 40 millió euróból.

 

Brera
Milánó, Brera-képtár. Kép: travelo.hu

 

Hetvenmilliót kap Ventotene szigete az ott levő 18. századi börtönépület restaurálására, 25 milliót Ferrara városa a zsidóság és a holokauszt emlékmúzeumára, 60 milliót szánnak a firenzei Auditórium megépítésére, 40 milliót az Uffizi-képtár korszerűsítésére, 20 milliót a Nápolyi Régészeti Múzeum és 20 milliót a casertai királyi palota restaurálására.

 hirdetes_810x300  

 

A pénzből 40 millió euró jut Pompeji, 20 millió Paestum, 10 millió Herculaneum régészeti ásatásaira, további 20 millió a Via Appia Antica, a Rómát a dél-olaszországi Brindisivel összekötő ókori római út helyreállítására. Százhetven millió eurót további sürgős projektekre különítettek el.

 

Olyan műemlékvédelmi beavatkozásokról van szó, amelyeket pénzhiány miatt évtizedek óta halogattak, vagy amelyek félbeszakadtak.

 

Rome_Via_Appia_Antica
Via Appia Antica, a Rómát a dél-olaszországi Brindisivel összekötő ókori római út. Kép: commons.wikimedia.org

 

„Ez az Olasz Köztársaság történetének legnagyobb, a kulturális örökséggel kapcsolatos beruházása” – jelentette ki Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

 

Hozzátette, hogy az ötletet a Pompeji romváros helyreállítására az EU-tól 2013-ban kapott 105 millió eurós segélycsomag adta, amelynek segítségével sikerült megmenteni a korábban omladozó ókori várost. A miniszter hangsúlyozta, hogy a mostani egymilliárd eurós csomagot is az európai fejlesztési és kohéziós alap forrásainak segítségével tudják biztosítani. A múlttal ellentétben azonban a kijelölt összegek azonnal felhasználhatók.

 

MTI

 

Nyitókép: L’Aquila – telegraph.co.uk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!