A csillagászok felfedeztek egy egyedülálló csóvátlan üstököst, amelynek összetétele sokat elárulhat a Naprendszer kialakulásáról.

 

A „Manx-üstököst”, amit egy farok nélküli macskafajtáról neveztek el, olyan kőzetekből áll, amelyek a Föld közelében is fellelhetők, szemben a hagyományos üstökösökkel, amelyek többnyire jégből és egyéb fagyott anyagokból állnak.

 

A tudósok úgy vélik, hogy a most felfedezett csóvátlan üstökös a Naprendszer valamelyik közeli részében alakulhatott ki, majd a csúzliként működő gravitációs erők hatására indult el bolygóközi útjára. A csillagászok most megpróbálják megbecsülni, hány „Manx-féle” üstökös bolyong a Naprendszerben, és vizsgálaatukkal talán megoldható a régóta húzódó vita, hogy tulajdonképpen mikor és hogyan nyerte el a Naprendszer jelenlegi formáját.

 hirdetes_810x300  

 

„Abból, hogy hány ilyen üstököst találunk megtudhatjuk, hogy a bolygók születésükkor keresztültáncoltak a Naprendszeren, vagy többnyire mozdulatlanul fejlődtek ki”, írta Olivier Hainaut a felfedezéssel kapcsolatban megjelent tanulmányban.

 

Reuters.com

Nyitókép: discovery.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!