A háborúban elesett katonákra emlékeztek ma ünnepélyes keretek között a pozsonyi Slavín emlékműnél a fasizmus felett aratott győzelem 71. évfordulója alkalmából. A rendezvényen részt vett Robert Fico kormányfő is, aki nemrég szívműtéten esett át. A kormány nevében nem ő, hanem helyettese, Peter Pellegrini mondott beszédet.

 

Pellegrini az extrémizmus, a sovinizmus és a nacionalizmus terjedésére figyelmeztetett, és szerinte a legégetőbb probléma, hogy a gyűlölet beférkőzte magát a parlamentbe. Szerinte azzal védekezni, hogy ez egy egész Európát érintő trend, nagyon veszélyes alibizmus.

 

Az ünnepségen részt vett Bugár Béla, a parlament alelnöke, aki Andrej Danko házelnököt helyettesíti. Rajta kívül több politikus, kormánytag, vezető tisztségviselő, és az Antifasiszta Harcosok Szlovákiai Szövetsége is részt vett a rendezvényen. Pellegrini azonban hiányolta azokat akiknek távolmaradását kritizálta beszédében: „Hol vannak ma azok a parlamenti képviselők, akik a plénumon felszólítottak a fasizmus elleni harcra, és ma egyikük sem jelent meg?”, kérdezte.

 

 hirdetes_300x300  
13169998_10210221735126237_2146783066_o
Fotó: Peter Húska, Forrás: Facebook

 

Az évforduló alkalmából a parlamentben holokausztra emlékező kiállítás nyílt, amit Bugár Béla, mint a parlament alelnöke nyitott meg. Ezzel kapcsolatban facebookoldalán a következőket írta: „Ha a parlamentben jelenlévő neonácikat nem is sikerül átnevelnünk, fontos, hogy a szavazóiknak megmutassuk az igazságot. A Holokauszt maga sem közvetlenül a deportációkkal, hanem politikai propagandával kezdődött”.

 

4-f7ad1bed2abb07d9407f0a0c2382ca701984ad61tasr
Forrás: TASR

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!