Az Interpol és az Europol közös jelentése több mint 5 milliárd dollárra becsüli a migránshullámokat meglovagló embercsempészek tavalyi profitját. Az EUba érkező migránsok 90 százaléka embercsempészek segítségével érkezik, akik a világ 100 különböző országából hoznak be illegális bevándorlókat Európába.

 

A jelentés kitért arra is, hogy egy migráns átlagosan 3200-6500 eurót fizet a csempészeknek, többnyire készpénzben. Így az illegális szektor forgalmának nagysága 5-6 milliárd euróra rúghat.

 

Jelenleg az Interpol és az Europol ügynökei nem tudnak csempészbandák közötti háborúkról, de az „opportunista kisebbek” fokozatosan beolvadnak a nagyobb bűnszervezetekbe. „Ügyfeleiket” többnyire a menekültügyi központoknál környékezik meg.

 

 hirdetes_810x300  

A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Líbia felől idén több mint 800 ezer migráns várható, akik mind az EU-ba szeretnének eljutni. A fokozottabb ellenőrzéseknek és határzáraknak köszönhetően egyre több illegális bevándorló fog élni az embercsempészek segítségével.

 

Politico.eu

Nyitókép: abc.net.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!