Kész Ukrajna államfője lenni – jelentette ki pénteki kijevi sajtótájékoztatóján Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő, aki két nappal korábban fogolycsere keretében térhetett haza Oroszországból, ahol csaknem két évet töltött börtönben.

 

 

 

Újságírói kérdésre válaszolva Szavcsenko úgy fogalmazott, ha az ukránok ezt akarják, kész az államfői tisztet betölteni. Megjegyezte ugyanakkor: még nem teljesen bízik abban, hogy az emberek Ukrajnában megtanultak – mint fogalmazott – „nem hajdináért” szavazni, azaz nem eladni a voksukat. Azt is hozzátette, hogy nem igazán vágyik az elnöki posztra, mert „szeret repülni”, de ha kell, „rálép erre az útra, és odaadással fog dolgozni” az állam élén.

 hirdetes_810x300  

 

 

 

Szavcsenko – akit 2014 őszén Julija Timosenko Haza pártjának listavezetőjeként távollétében törvényhozási képviselővé választottak – közölte, hogy jövő kedden bemegy a parlamentbe, és leszedi a róla készült és szabadságát követelő plakátot az ülésterem szószékéről. Tréfásan hozzátette, hogy elvégre a parlament most a munkahelye, és lassan két év hiányzásért kap büntetést.

 

 

 

Az ország keleti részében zajló fegyveres konfliktust érintően leszögezte, hogy a Donyec-medencében valódi háború zajlik Ukrajna és Oroszország között, nevezzék azt bárhogy a politikusok. Ez nem Ukrajnán belüli polgárháború. Az ellenség Oroszország, és a Moszkva által „megbolondított” szakadárok vagy milicisták – tette hozzá. Kifejtette véleményét, miszerint a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások nem kellően hatékonyak, de meggyőződése, hogy azok nélkül a helyzet még súlyosabb lenne a térségben.

 

 

 

A szakadár területeken tartandó helyhatósági választásokat Szavcsenko lehetetlennek tartja mindaddig, amíg nem áll helyre Kijev ellenőrzése az ukrán-orosz határ teljes szakaszán. Megismételte, hogy kész közreműködni az Oroszországban jogtalanul fogva tartott többi ukrán állampolgár kiszabadításában. „Akár az ördöggel is leülök tárgyalni, ha kell, minden egyes emberünk szabadságáért” – tette hozzá.

 

 

MTI

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!