A francia kormány és a CGT szakszervezeti szövetség vasárnap hivatalos egyezkedésbe kezdett az országos szintű sztrájkhullám befejezése érdekében. A nem egyszer zavargásokba torkolló tiltakozások a vitatott munkaügyi reformok miatt robbantak ki, amit a francia kormány a parlamentet megkerülve léptetett érvénybe nemrég.

 

A CGT arra figyelmeztetett, hogy továbbra is a blokádok és munkabeszüntetések eszközéhez folyamadik, mindaddig, míg a kormány nem vonja vissza a munkások elbocsátásának jelentős megkönnyítését is tartalmazó intézkedéseket.

 

A kormányra óriási nyomás nehezedik – egyrészt, mert a ’90-es évek közepén az akkori miniszterelnök precedensértékű lépésben engedett a sztrájkolóknak, és visszavonta a tervezett nyugdíjreformokat, másrészt, mert a kialakult állapotok (üzemanyaghiány, útblokádok, zavargások, gyújtogatások és sorozatos összetűzések a hatóságokkal) veszélyeztethetik a június 10-én kezdődő labdarúgó Eb-t.

 

 hirdetes_810x300  

A CGT szakszervezete ezen héten további megmozdulásokat tervez, és azzal fenyegette meg a döntéshozókat, hogy az energiaszektort veszik blokád alá, ha nem teljesítik követelésüket – vonják vissza a munkajogi reform vitatott paragrafusait.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Franciaország lángokban: ádáz küzdelem folyik a munkajogokért

 

Már csak a stratégiai tartalékokból van benzin Franciaországban

 

Tömegdemonstrációk Franciaországban: összecsapások, törölt járatok, munkatörvényköny

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!