A legtöbb gyanús dotációs kérelmet Bulgáriában, Romániában és Magyarországon adták be.

 

A OLAF (Európai Korrupció-ellenes hivatal) legújabb jelentése szerint, melyet a Reuters hírügynökség hozott nyilvánosságra, a csalók tavaly 888 millió euró támogatshoz jutottak. A legtöbb gyanús pályázat pedig Bulgáriából, Romániából és Magyarországról érkezett.

 

Túlárazás, trükközés

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik, tipikus, gyanús támogatási kérvény egy fagyasztóüzem modernizációjára érkezett. A kért támogatás 1,3 millió euró lett volna, a baj csak az volt, hogy a kérelmező saját magától szerette volna megvásárolni a túlárazott berendezéseket.

 

Trükközni próbáltak a kínai szoláris panelek behozatalánál is. Az importőrök megpróbálták elkerülni a vám kifizetését, valamint meghamisították a termék dokumentumait is, amin a panelek származási helye szerepelt.

 

Az elcsalt támogatási pénzek érzékenyen érintik az EU 141 milliárd eurós költségvetését. Ezek az ügyek nem tesznek jót Brüsszel megítélésének sem.

 

187 milliót visszaszereztek

 

Giovanni Kessler az OLAF vezérigazgatója kijelentette, hogy a tavalyi eredmények ellenére sem gondolja, hogy az Unióban növekszik a korrupció. Tény, hogy a tavalyi és az azt megelőző éves számok meghaladják a 2013-ban mért adatokat, de ezt Kessler hivatala hatékonyabb munkájának tudja be.

 

Az EU tavaly 187 millió elcsalt eurót tudott visszaszerezni jogi úton.

 

Kessler továbbá javasolta, hogy hozzák létre az EU főügyészi intézményét, melynek nagyobb jogkörei lennének a gyanús ügyek kivizsgálásnál, ezt azonban a tagállamok elutsítják.

 

forrás: sme.sk

 

nyitókép: htonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!