Hivatalosan is megnyitják a világ leghosszabb és legmélyebb közlekedési alagútját Svájcban. A Gotthard-alagút 57 kilométer hosszan fúrja át magát az Alpokon nagysebességű vasúti összeköttetést teremtve Európa északi és déli részével.

 

Svájc szerint a most átadott útvonal forradalmasítja a teherszállítást. Eddig az áruszállítás zöme teherautókon történt, most pedig lehetőség nyílik a vasúti szállításra.

 

Az alagút hosszúságban, és mélységben megelőzi az eddig rekordhosszúságú japán Seikan vasúti alagutat (53,9 km) és a kontinentális Európát Nagy-Britanniával összekötő Csalagutat is (50,5 km).

 

 hirdetes_300x300  
Diadalittas munkások ünneplik a hegy átfúrásának pillanatát. A háttérben a gigantikus fúrófej látható. Forrás: BBC.com
Diadalittas munkások ünneplik a hegy átfúrásának pillanatát. A háttérben a gigantikus fúrófej látható. Forrás: BBC.com

 

Az ünnepélyes átadón magas rangú euróapi tisztviselők is részt vesznek, várhatóan ott lesz Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz miniszterelnök.

 

„Számunkra az Alpok meghódítása olyan, mint Hollandia számára az óceánok felfedezése“, mondta a Peter Fueglistaler a svájci Szövetségi Közlekedési Hivatal igazgatója.

 

A Gotthard alagút legmélyebb pontja 2,3 kilométer mélyen húzódik az Alpok vonulatai alatt. A mérnököknek 73 különböző kőzetrétegen kellett átvágniuk, amelyeknek többsége gránit-keménységű volt, ezért sokszor robbantásokkal haladtak előre. Több mint 28 millió tonna kőzetet vájtak ki a hegy gyomrából. A projekt nem volt éppen veszélytelen: összesen kilenc munkás vesztette életét.

 

Ezeken a hegytömegeken kellett átvájnia magát a mérnöki csapatnak. Forrás: BBC.com
Ezeken a hegytömegeken kellett átvájnia magát a mérnöki csapatnak. Forrás: BBC.com

 

A projektet, ami 12 milliárd dollárt (nagyjából 10,8 milliárd euró) emésztett fel, a svájci lakosok az erre kiírt referendumon is támogatták 1992-ben. Ma minden nap 260 tehervonat és 65 személyvonat halad keresztül az alagúton. A fejlesztők célja egy egységes vonalat hozzanak létre Rotterdamtól (Hollandia) egészen Genováig.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!