Az év eddig eltelt napjaiban az államra, mától már magunkra dolgozunk. Az F.A. Hayek Alapítvány és az Adófizetők Szövetsége közös elemzéséből kiderül, hogy a járulék- és adóterhek mérsékelten nőttek a tavalyi évhez képest.

 

Idén az úgynevezett adószabadság napja június 2-ra, vagyis a mai napra esett. Ez egyfajta „mozgóünnep”, ettől a naptól gyakorlatilag már nem az állam adóira és járulékaira dolgozunk, hanem magunkra. Magyarul: ha az állam által kirótt adóterhek a bérek 50 százalékát tennék ki, akkor átvitt értelemben június végéig dolgozhatnánk az államra. Mint látható, nem vagyunk messze ettől az állapottól.

 

Idén 106 napot dolgoztunk az államra, ami egy munkanappal több, mint az előző évben – bár dátum szerint tavaly későbbre esett az adószabadság napja. „Az államnak besegítettek az ünnepek és a szökőév. A gazdasági újraelosztás mértéke ugyanakkor nőtt”, mondta a F. A. Hayek Alapítvány vezetője, Matúš Pošvanc.

 

  hirdetes_300x300   

Szerinte minden egyes itthon megtermelt euróból az állam körülbelül 42 centet vesz el. A legtöbbet a hazai munkásoknak a 2000-es évek elején kellett dolgozni (110 nap), a legkevesebbet 2008-ban (95 nap).

 

Mivel az adóterhek mértéke nagyban függ az adott dolgozó családi állapotától, a gyermekek számától, a végzett munkatípustól, és egyéb kivételektől, ezért az alapítvány egy átlagos dolgozó bérét megbecsülve határozza meg az átlagos adóterhek százalékos értékét.

 

A tiszta kereset a munka teljes bérköltségével (tiszta bér + alkalmazott által fizetett járulékok + munkáltató által fizetett járulékok) összehasonlítva idén azt mutatja, hogy minden egyes megkeresett egy euróból az állam 52,2 centet vesz el, vagyis a munka értékének 47,98 százaléka marad csak az alkalmazottaknál átlagosan.

 

Ez a tavalyihoz képest mérsékelt csökkenést jelent. Tavaly a munkánk értékének még 48,3 százalékát tarthattuk meg.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!