Az onkológusok szerint új korszak köszönt be a rák kezelésében a precíziós gyógyszerek alkalmazásának köszönhetően. Az onkológusok és rákkutatók nemrég megrendezett világkonferenciáján 30 ezer orvos vett részt, és jó részük egyetért abban, hogy a precíziós módszerek áttörést jelenthetnek a daganatok kezelésében.

 

Míg a kemoterápia és a sugárkezelés minden elpusztít, nem csak a rákos sejteket, hanem az egészséges szöveteket is, addig a precíziós gyógyszerek csak a rákos elváltozásokat támadják meg.

 

Maria Schwaederle a kaliforniai egyetem rákkutatója 13 103 beteg bevonásával készült klinikai kísérleti kezelések adatait mutatta be. Annak ellenére, hogy a kísérlet célja a gyógyszerek esetleges mellékhatásainak kiszűrése volt, a daganatok 31 százaléka zsugorodni kezdett – természetesen ehhez a gyógyszert rá kell szabni a betegre és rák típusára.

 

 hirdetes_400x285  

További 4500 betegen fogják kipróbálni a kezelést, akik emlőrák miatt kemotrápián vehetnek részt.

 

„Azt várjuk, hogy 30 százalékkal csökkenjen a kemoterápia-kezelések száma,”

 

mondta Dr. Robert Stein, a London Collage Egyetem professzora. .

 

A precíziós gyógyszereknek jóval kevesebb mellékhatása lehet, és jóval nagyobb hatékonyságot mutatnak, mint a kemoterápia. A kritikusok azonban két kérdést firtatnak: mi a helyzet azokkal a betegekkel, akik kimaradnak a klinikai kísérletekből, de számukra segíthetnének az eddig rendelkezésre álló gyógyszerek, és milyen érdekek mentén dobják majd piacra ezeket a csodaszereket.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!