A hírekben szereplő egészségügyi pánik ezúttal nem túlzás: közel lehet az antibiotikumok korszakának vége. A továbbiakban gyors döntésekre és iszonyatos erőkifejtésre lesz szükség nem csak az orvostudomány, de a kormányzatok részéről is – írja a Bloomberg.

 

A közegészségügyi tisztviselők meg voltak rémülve, de nem nagyon lepődhettek meg azon a pennsylvaniai nőn, akinél tavaly ősszel egy kínai állatfarmon azonosított antibiotikumra rezisztens fertőzést mutattak ki. A nő szervezetét megtámadó E. coli baktérium ellenállónak bizonyult a collistin ellen is – ez egy az „utolsó esélyként” emlegetett gyógyszerek közül, amit kifejezetten a rezisztens baktériumok ellen fejlesztettek ki.

 

Mindent kibirhatnak

 

 hirdetes_400x285  

A kutatók most attól félnek, hogy a következő lépésben olyan kórokozók üthetik fel a fejüket, amelyek ellenállóak lesznek minden ismert „utolsó-esély” gyógyszerrel szemben. Ez esetben megvalósul a legrosszabb forgatókönyv: kialakulnak az ún. szuperkórokozók.

 

Senki sem tudja jelenleg megállapítani a fenyegetettség nagyságát. Főleg azért nem, mert a mezőgazdasági termelésben óriási méreteket ölt az antibiotikumok használata.

 

Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy sok esetben az orvosok nem állapítják meg a betegség pontos fajtáját, hanem egyszerűen széles-spektrumú antibiotikumokat írnak fel a pacienseknek, amivel megint csak a rezisztens baktériumok malmára hajtják a vizet.

 

Ami az említett pennsylvaniai nőt illeti: egy másik „utolsó-esély” gyógyszerrel sikerült kikezelni. Ettől azonban a veszély nem múlt el.

 

Bloomberg.com

Nyitókép: filantropikum.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!