A rendőrség gyorsreagálású egysége, a Lynx Commando pénteken iskolai túszmentési gyakorlatot tartott a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában. A bevetés forgatókönyve szerint fegyveres bűnözők túszul ejtették az iskola diákjait.

 

A kommandósok teljes fegyverzetben és fekete helikopteren érkeztek az iskola udvarához, miután megtörtént a helyszín szemrevételezése és kidolgozták a stratégiát, a helikopter ugrásmagasságra ereszkedett, majd a kommandósok gyakorlatilag néhány perc alatt ártalmatlanná tették a túszejtőket, az iskola diákjait kivezették a sportpályára, ahol letérdeltették őket: a szimuláció szerint ugyanis a túszejtők társai elvegyülhettek a diákok között.

 

A kép egy hasonló gyakorlaton készült, szintén Gútán. Firrás: MINV.sk
A kép egy hasonló gyakorlaton készült, 2013-ban Gútán. Firrás: MINV.sk

 

A nem mindennapi gyakorlat időzítése sem véletlen. A hatóságok szeirnt ugyanis Szlovákia soros elnöksége növeli a kockázatát, hogy szélsőséges csoportok célkeresztjébe kerülhetnek a hazai közintézmények – akár egy iskola.

 hirdetes_400x285  

 

„Nem először vagyunk gyakorlaton Gútán, szoros az együttműködésünk az iskola vezetésével. Az első bemutatón több ország – elsősorban a visegrádi négyek – is képviseltette magát, s alig akarták elhinni, hogy az akciót nem előzte meg hetekig tartó gyakorlat. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az iskola diákjai és tanárai első szóra megértették, bármikor szenvedő alanyai lehetnek egy „éles” bevetésnek, ahol akár az életük is függhet attól, mennyire veszik komolyan a túszmentők parancsait. Pénteken még könnyebb helyzetben voltunk, a felkészítésben a tanárok is segítettek, sőt néhányan „túszul” is estek. A terepelőkészítésért, a diákok felkészítéséért külön szeretnénk köszönetet mondani Szokol Dezső mérnöknek, iskolaalapítónak, aki viszont büszke lehet fegyelmezetten viselkedő diákjaira” – mondta Hamran István, a gyakorlatot irányító kommandós parancsnok.

 

A kép egy hasonló gyakorlaton készült, 2013-ban, Gútán. Forrás: Dnes24.sk
A kép egy hasonló gyakorlaton készült, 2013-ban, Gútán. Forrás: Dnes24.sk

 

Dunataj.sk
Nyitókép: MINV.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!