Venezuela az éhínség küszöbén áll. Az élelmiszerhiány olyan méreteket ölt, hogy sok szülő inkább kihagy egy-egy étkezést gyermekei javára.

 

„Kitolom a reggelit, ameddig csak tudom. Inkább 10-11 körül adok enni a gyerekeknek, hogy kibírják ebédig. Ha van ebédem, nincs reggelim,”

 

mondja egy La Pastora-i háromgyermekes anya.

 

La Pastora a venezuelai főváros, Caracas nyugati felében található. Ez az egyik legszegényebb vidék a környéken. A jegyrendszer bevezetése óta kora reggeltől emberek tucatjai állnak sorba az üzletek előtt, hogy nekik is jusson valamilyen étel. A BusinessInsider szerint az üzletek polcai üresek – egy négyéves kislány például már egy hónapja nem jutott tejhez.

 

 hirdetes_810x300  

Idén tovább erősödött a venezuelai gazdasági válság, ami vágtató inflációval és súlyos áruhiánnyal párosult. A kevés élelmiszer miatt egyre többször támadják meg az állami segélyszállítmányokat. Az utcákon az elégedetlen tömeg megoldást követel a kormánytól.

 

b26f3ff19e61d142b7d67ff39ac2b8b5_hnonloine_sk
Hiánycikk a vécépapír. Forrás: HNonline.sk

 

Könnygáz és éhínség

 

A rendőrség a kétségbeesett lakosokkal szemben egyre keményebben lép fel. Mikor a Kolumbiával határos San Cristóbal városában az éhező tömeg be akart törni az állami készletek raktárába, a rendőrség közéjük lőtt. Egy 42 éves nőt halálosan megsebesítettek. A helyi sajtó szerint a nőt arcon lőtték, miközben cukrot és lisztet keresett. A városok utcáin rendszeresen vetnek be könnygázt az élelmiszert követelő emberek ellen.

 

9ab25625ab8fc2bd976a4faaac78db68_hnonélin
Forrás: HNonline.sk

 

Nicolás Maduro elnök a gazdag arisztokratákat vádolja az országban kialakult helyzetért, akiket szerinte „idegen imperialisták” pénzelnek. A puszta megélhetés bizonytalanságai miatt azonban egyre kevesebben hiszik el az elnök szavait. Ezt szeretné kihasználni az ellenzék arra, hogy Maduro-t referendummal leváltsák.

 

https://youtu.be/iAiD7B2Ook8

 

A venezuelai import 60 százalékkal esett vissza, az ipar félgőzön működik, így se munka, se külkereskedelem. A belföldi kereskedelem pedig nem képes ellátni a lakosság legnagyobb részét.

 

d660d11397cdbc7cfd7658ca3474c389_hn
Forrás: HNonline.sk

 

HNonline.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!