Németország értékesítette a harmadik  legtöbb fegyvert a világon 2015-ben – az USA és Oroszország után. Az hadiipar „Jane-jelentése“ szerint tavaly a német állam 4,2 milliárd euró értékben exportált fegyvereket. Ez az összeg nem tartalmazza a kézi lőfegyverek és a lőszerek exportját.

 

A Németország által külföldre értékesített fegyverek 29 százaléka Közép-Kelet és Észak-Afrika válságövezetiben talált gazdára. A legnagyobb importőr a térségben Szaúd-Arábia volt a tavalyi évben, majd Algéria, Egyiptom és Katar – ezek az országok a német fegyverexport egészéből évről évre nagyobb arányban veszik ki részüket.

 

A németek legnagyobb konkurense ebben az ágazatban várhatóan Franciaország lesz, akinek fellendülőben lévő hadiipara két év múlva akár le is előzheti a dobogós második Oroszországot fegyvereladások tekintetében.

 

  hirdetes_300x300   

A világ legnagyobb fegyver-importőre Szaúd-Arábia, a legtőkeerősebb szunnita hatalom a Közel- és a Közép-Keleten. A szaúdi királyság tavaly összesen 9,3 milliárd euró értékben vásárolt fegyvereket. Bár az alacsony olajár miatt az ország bevételei csökkentek, védelmi kiadásai viszont nem – miközben Oroszországnak meg kellett vágnia katonai költségvetését az olajár korábbi mélyzuhanása miatt.

 

India dobogós második a fegyvervásárlásoknál, és harmadik helyen pedig megint egy közel-keleti ország, az Egyesült Arab Emirátusok végzett. A jelentés szerint a térségben Katar, Szaúd-Arábia és az Emirátusok is a felderítő és megfigyelő technikára költötték a legtöbb pénzt. Ez azt jelzi, hogy katonaságukat és hírszerzésüket függetleníteni igyekeznek kvázi szövetségesüktől, az USA-tól.

 

Az Öböl-menti államok és Egyiptom költekezései a szakértők szerint nem kizárólag védelmi szempontokat takarnak: a precíziós fegyverek nagy értékben történő vásárlása újabb konfliktusok kibontakozását sejteti.

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Körkép.sk

Nyitókép: amnesty.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!