Nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha egy egész vallással állnánk háborúban – mondta Barack Obama kedden egy washingtoni sajtóértekezletén az orlandói lövöldözéssel összefüggésben, ugyanakkor jelezte, hogy nehéz lesz az Iszlám Állam elleni további küzdelem, igaz, e terrorszervezet már meghátrálásra kényszerül.

 

Az amerikai elnök a pénzügyminisztériumban tartott megbeszélést, amelyen jelen voltak a Nemzetbiztonsági Tanács tagjai, és ott volt az amerikai hírszerzés csúcsvezetője, James Clapper is. A tárgyaláson az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépésről volt szó.

 

A tanácskozás után, még a pénzügyminisztérium épületében tartotta meg sajtótájékoztatóját, érintve az orlandói tömegmészárlás témáját is. Mint mondta: a harc nehéz lesz az Iszlám Állam ellen, de – mint fogalmazott – már van „megfelelő mértékű” előrehaladás. Úgy vélekedett, a terrorszervezet meghátrálásra kéyszerült, a korábbinál jóval nehezebben képes új tagokat toborozni, egy esztendeje nem volt képes nagy és sikeres akciót végrehajtani Irak és Szíria területén.

 

 hirdetes_400x285  

Beszélt Donald Trump várható republikánus elnökjelölt kijelentéseiről is. Élesen támadta a várható demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton vetélytársának muszlimellenes kijelentéseit. Obama szerint Trump muszlimellenes állásfoglalásai veszélyesek és ellentétesek az amerikai értékrenddel. Hillary Clintonhoz hasonlóan ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad egyetlen közösséget sem általánosítva megítélni, leszögezve: „Nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha egy egész vallással állnánk háborúban”.

 

Az elnök úgy vélte: Trump retorikája miatt az Egyesült Államok kevésbé lesz biztonságban, mert ez csak táplálja a muszlim világban egyesek által vallott nézeteket, miszerint a Nyugat „gyűlöli a muszlimokat”, és az Egyesült Államokban és szerte a világban a muszlimok úgy érezhetik, bármit csináljanak is, mindig gyanakvással tekintenek rájuk

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!