Barack Obama amerikai elnök szerdán a Tibetből száműzött spirituális vezetővel, a Dalai Lámával találkozott Washingtonban, a Fehér Házban. Tette ezt a kínai vezetés figyelmeztetése ellenére, miszerint a találkozó veszélybe sodorhatja a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatokat.

 

Kína hivatalos álláspontja szerint a Dalai Láma veszélyes szeparatista, a történtek ezért nagy valószínűséggel növelni fogják a feszültséget a két ország között, amely Peking kelet-ázsiai területi követelései miatt egyre fokozódik.

 

A kínai külügyminiszter most azt követeli az USA-tól, hogy ismerje el Tibetet Kína részeként, és hagyjon fel a terület függetlenségének támogatásával.

 

 hirdetes_810x300  

A Dalai Láma 1959-ben menekült Indiába egy sikertelen, kínai uralom elleni felkelés után. A vallási vezető ma úgy fogalmaz nem függetlenséget, hanem autonómiát szeretne Tibet számára kiharcolni.

 

Kína számára Tibet függetlensége tabunak számít. Bár nem ez a térség a legfejlettebb gazdaságilag, de itt található a kínai ivóvízkészletek egy harmada.

 

Reuters.com

Nyitókép: Telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!