Több mint 50 külügyi diplomata követel az Egyesült Államoktól keményebb katonai fellépést a szíriai kormány és elnöke, Bassár  el-Asszad ellen. Az USA-nak előbb fel kéne mondani a polgárháború kezelése céljából Oroszországgal együtt tető alá hozott szír fegyverszüneti megállapodást.  

 

A sajátos kezdeményezéshez 51 magas rangú külügyi diplomata csatlakozott, akik azt szeretnék elérni, hogy az USA intézzen „célzott katonai csapásokat” a szír kormányerők ellen. Ez a Feháér Ház jelenlegi politikájától nagyon eltérő megoldás lenne, ugyanis az Obama-adminisztráció eddig következetesen kitartott amellett, hogy az USA nem avatkozik be közvetlenül a szír polgárháborúba.

 

A katonai csapások ötletének elfogadása Amerikát végleg szembeállítaná Oroszországgal, aki Asszadot támogatja a polgárháborúban, és légicsapásokkkal segíti a terrorista szervezetek ellen. Hogy mely csoportok minősülnek terroristáknak, azt Moszkva Damaszkusszal együtt dönti el – tehát a célpontok között szerepelhetnek a Nyugat által legitim ellenzéknek elismert csoportok is.

 

 hirdetes_300x300  

Moszkva szerint egy ilyen lépés teljes káoszba taszítaná a közel-keletet.

 

A Wall Street Journal információi szerint több diplomata úgy vélekedi, hogy a jelenlegi politikai nemcsak lassú, de hatástalan is a válság kezelésében. Az amerikai Külügyminisztérium emberei már régóta igyekeznek nyomást kifejteni a katonaságra, hogy markánsabb stratégiát kövessenek a szíriai háborút illetően.

 

Hivatalosan jelenleg 300 amerikai katona tartózkodik Szíriában, többnyire kiképzési és logisztikai feladatokat látnak el. Ezen kívül légicsapásokkal segítik a kurd milíciát az Iszlám Állam ellen.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!