Bíróság elé állították szombaton azt az angol férfit, akit a brit parlament egyik képviselőjének két nappal ezelőtti meggyilkolásával vádolnak. Az 52 éves Thomas Mair a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt halált kiáltott az „árulókra”.

 

Mairt nem sokkal azután vették őrizetbe, hogy csütörtökön három lövéssel és több késszúrással meggyilkolta az ellenzéki Munkáspárt 41 éves alsóházi képviselőnőjét, Jo Coxot, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából. Mair egy 77 éves férfit is megsebesített, őt a mentők többszörös szúrt sebbel szállították kórházba.

 

A tettes ellen szombaton emeltek vádat gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása címén, és bíróság elé is állították.

 

hirdetes_starlux810x300
A meggyilkolt képviselőnő a Brexit ellenes kampány kulcsszereplője volt. A tettest nem sokkal a gyilkosság után elfogták. Forrás: ITV.com
A meggyilkolt képviselőnő a Brexit ellenes kampány kulcsszereplője volt. A tettest nem sokkal a gyilkosság után elfogták. Forrás: ITV.com

 

Amikor az eljáró bíró a nevét kérdezte, azt kiáltotta, hogy „halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának”. A vádlott később sem volt hajlandó megnevezni magát, és nem válaszolt a lakhelyére és a születési dátumára vonatkozó kérdésekre sem.

 

A magisztrátusi bíróság elrendelte Mair őrizetben tartását, és az ügyet a londoni központi büntetőbíróság – közkeletű nevén az Old Bailey – elé utalta, ahol hétfőre kitűzték az első tárgyalási napot.

 

Szélsőjobb kapcsolat

 

A BBC értesülései szerint a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak. A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun szombaton azt írta, hogy a férfi legalább 17 éve „a náci ideológia megszállottja”. A lap forrásai szerint 1999 óta állt kapcsolatban egy amerikai újnáci csoporttal, amely robbanószerkezetek és fegyverek készítéséhez, kezeléséhez szükséges útmutató kézikönyveket küldött neki.

 

A rendőrség ugyanakkor továbbra sem erősítette meg szemtanúk azon beszámolóit, hogy Mair a „Britain first” – Nagy-Britannia mindenekelőtt – szavakat kiabálta volna, amikor rátámadt Jo Coxra.

 

Az ország sokkban. Öt nap van hátra a referendumig.  Bár hivatalosan nincs kampány, a történtek szinte biztos, hogy befolyásolni fogják a szavazók egy részét. Forrás: BBC.com
Az ország sokkban. Öt nap van hátra a referendumig. Bár hivatalosan nincs kampány, a történtek szinte biztos, hogy befolyásolni fogják a szavazók egy részét. Forrás: BBC.com

 

Jo Cox az EU-tagság és a menekültek befogadásának szószólója volt

 

A munkáspárti képviselőnő a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is.

 

Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan EU-ellenes, bevándorlás-ellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban a gyilkosság után videóüzenetben közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Jo Cox meggyilkolását.

 

Tributes at Parliament Square opposite the Palace of Westminster, central London, in respect of Labour MP Jo Cox, who died after being shot and stabbed in the street outside her constituency advice surgery in Birstall, West Yorkshire. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Thursday June 16, 2016. The alleged gunman has been named locally as Tommy Mair, 52, who neighbours in Birstall have described as "a loner". See PA story POLICE MP. Photo credit should read: Yui Mok/PA Wire
A brit parlament épültete előtt is megemlékeznek Jo Coxról. Forrás: BBC.com

 

Szombaton sem volt népszavazási kampányrendezvény Nagy-Britanniában, miután a politikai pártok a merénylet után közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt referendum kampányát.

 

MTI, BBC

 

Nyitókép: FT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!