A menekültek és belföldön áttelepített személyek száma a tavalyi évben meghaladta a 65,3 milliót. Ez rekord, ami azt jelenti, hogy a világon minden 113. személy menekült, áttelepített, vagy menedékkérő. Mindez az ENSZ menekültügyi főképviselőjének (UNHCR) éves jelentéséből derül ki.

 

Növekvő veszélyforrások

 

2014-ben ez a szám 59,5 millió volt. A menekültek valamivel több, mint a fele gyerek, miközben 100 ezren szülői kíséret nélkül voltak úton, áll az UNHCR jelentésében.

 

  hirdetes_300x300   

„Egyre több személy veszíti el a lakóhelyét háborús konfliktusok és üldözés miatt. Riasztó, hogy a menekülést kiváltó okok száma növekszik,“

 

jelentette ki at ENSZ menekültügyi főképviselője, Filippo Grandi.
A jelentés arra is rámutat, hogy a menekültkérdés szempontjából megoldott problémák száma a hidegháború óta csökken. Az UNHCR a rendkívül magas menekültszámot „borzasztó nagy emberi szenvedésnek” értékeli.

 

A legtöbb menekült Törökországba érkezett
2015 a menedékkérők száma szempontjából is rekord volt. Németország 440 ezer menedékkérelmet tart nyilván, ami a legtöbb az egyes országok között.

 

Az ENSZ szerint ez arról tanúskodik, hogy „az ország készen áll befogadni a Földközi-tengeren Európába menekülő embereket.“ A legtöbb menekült tavaly Törökország területére érkezett, mintegy 2,5 millió.

 

Az UNHCR szerint a menekültek fele alig három országból származik: Szíria (4,9 millió), Afganisztán (2,2 millió) és Szomália (1,1 millió)
Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!