Lengyelországi ügyészek kedden úgy nyilatkoztak, hogy exhumálják a 2010-es szmolenszki elnöki repülőgép-szerencsétlenség összes áldozatának holtestét. Ez tovább növelheti északi szomszédunknál uralkodó belpolitikai feszültséget.

 

A Nyugat-Oroszországban, Szmolenszk közelében lezuhant kormánygépnek összesen 96 áldozata volt, köztük a lengyel elnök, Lech Kaczinksy és felesége, a lengyel központi bank vezetője, a hadsereg több magas rangú tisztje, és számos törvényhozó.

 

A korábbi kormány idején végzett vizsgálat pilótahibát mutatott ki, de a most kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) szerint, amit az elhunyt elnök fivére, Jaroslaw Kaczinsky vezet, robbanás történhetett a gépen.

 

 hirdetes_810x300  

Kaczinsky többször vádolta Donald Tuskot, az Európai Tanács mostani vezetőjét, hogy hanyagsága miatt nem derült fény a katasztrófa valódi okára.

 

Az ügyészség mostani intézkedése valószínűleg tovább mélyíti majd az Oroszországgal amúgy sem túl rózsás viszonyokat, ami különösen törékeny az ukrán válság óta. Bár a PiS sosem vádolta Moszkvát azzal, hogy ő lenne a felelős a történtekért, most a bizonyítékok visszatartása miatt vitáznak az orosz és lengyel illetékesek.

 

Oroszországban ugyanis még mindig tart a hivatalos nyomozás, erre hivatkozva pedig nem akarják kiadni sem a gép roncsait, sem a géphez tartozó feketedobozt.

 

Retuers.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!