Az egyik legnagyobb videóközlő közösségi oldal csendben megkezdte a szélsőségesnek minősített tartalmak automatikus törlését – írja a Reuters hírügynökség két bennfentes informátorra hivatkozva.

 

Ez hatalmas és precedensértékű lépést jelent az internetes cégek és közösségi oldalak számára, akik szeretnék eltávolítani oldalukról vagy blokkolni az erőszakos propagandát.

 

Az oldalak fenntartói egyetértenek abban, hogy a szélsőséges elemek egyre szaporodnak az interneten. A Facebook és a YouTube saját rendszereikkel blokkolják, vagy nagyon gyorsan törlik az Iszlám Állam videóit, vagy a tartalmilag azokhoz hasonló képeket és felvételeket.

 

 hirdetes_300x300  

A technológiát eredetileg a szerzői jogvédelem alá eső videók védelmére fejlesztették ki. A szoftver egy egyedi digitális ujjlenyomatot keres a videóban, ennek alapján szűri ki a keresett tartalmat. Az érintett vállalat még nem erősítette meg, hogy már most is használnák a szélsőséges vagy erőszakos tartalmak letiltására a módszert, de a kiszivárgott információk szerint minden egyes közzétett videót összevetnek egy tiltott tartalmakat felsoroló listával.

 

Egyelőre azt sem lehet tudni, mennyire automatizált a rendszer, és mennyi alkalmazottra van szükség a szélsőséges videók cenzúrájához.

 

Április végén az USA és több európai állam vezető politikusai hangot adtak abbéli aggodalmuknak, hogy az interneten egyre nagyobb mértékben terjes a radikalizmus, és cselekvésre szólították fel a YouTube-ot, a Twittert, a Facebookot, a CloudFlare-t.

 

„Ez egy kicsit más, mint a szerzői jog alá eső felvételek vagy a gyermekpornográfia, ahol a dolgok nagyon egyértelműek”, mondta Seamus Hughes a George Washington Egyetem professzora, arra célozva, hogy a közössi oldalak így saját hatáskörben is eldönthetik, mi szélsőséges és mi nem az, és hogy milyen szempontok alapján blokkolnak egy-egy tartalmat.

 

Reuters.com

Nyitókép:  Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!