Recep Tayyip Erdogan török államfő levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy kifejezze sajnálatát az orosz vadászgép lelövése miatt. Az incidens tavaly novemberben történt, a katapultáló pilótát még a levegőben lelőtték. A levélről Erdogan szóvivője tájékoztatta a sajtót Ankarában.

 

Az elnök szóvivője szerint Erdogan a levélben kifejezte reményét, hogy a pilóta családja „megbocsájt” Törökországnak.

 

„Az elnök felszólította orosz kollégáját, hogy állítsák vissza az Oroszország és Törökország közötti hagyományos baráti kapcsolatokat, és dolgozzanak együtt a regionális válságokon és a terrorizmus elleni harcban”,

 

mondta Erdogan szóvivője, majd hozzátette,

 hirdetes_300x300  

 

„Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a török és orosz fél megegyeztek, hogy lépéseket tesznek a kapcsolatuk javítása érdekében”.

 

A levél létezését a Sputniknews.com orosz hírportál is megerősítette, kiemelve azon részét, amiben az áll:

 

„Sosem állt szándékunkban lelőni az Orosz Föderáció repülőgépét”,

 

illetve

 

„Oroszországot mindig stratégiai partnernek és barátnak tekintettük”.

 

Az orosz Su-24M típusú vadászgépet egy szíriai bevetésről visszatérve lőtték le török földi egységek 2015. november 24-én, amiért az megsértette a légteret. Az incidens egy olyan helyen történt, ahol a repülőgép mindössze néhány kilométeren keresztül halad török légtérben.

 

Törökország azt állította, katonái figyelmeztették a pilótát, mielőtt tüzet nyitottak, de ilyen rövidtávon sokan ezt nem tartották elképzelhetőnek. Az incidens komoly feszültséget okozott a két ország között.

 

Reuters.com, Sputniknews.com

Nyirókép: Sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!