Az elmúlt évben növekedett az öngyilkosok száma Szlovákiában. Számuk elérte az 592-tőt, ami 25-tel több, mint az előző évben.

 

Többségük (497) férfi, de gyermekek is vannak közöttük. A legtöbb öngyilkosságot a besztercebányai, nyitrai és pozsonyi kerületben követték el, a legkevesebbet a kassaiban.

 

Az 50-59 közöttiek a legveszélyeztetettebbek

 

 hirdetes_300x300  

Életkor tekintetében főleg az 50-59 évek közötti korosztály tagjai követtek el öngyilkosságot, 65%-uk a saját otthonában. Legalább is ezt mutatják a pozsonyi Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (Národné centrum zdravotníckych informácií, EINK) legújabb publikációjának adatai.

 

ongyilkossagok
Az öngyilkosságok és öngyilkossági kisérletek alakulása Szlovákiában az elmúlt években. Forrás: nczisk.sk

 

Az öngyilkosok szociális és gazdasági szempontú összefüggéseiről, a tettek tényleges okairól nincsenek adatok. Az EINK részletesebb információkkal inkább az öngyilkosság kísérletekről rendelkezik, melyek száma 2014-hez viszonyítva szintén növekedést mutat.

 

Növekszik az öngyilkossági kísérletek száma 

 

Tavaly 859-en követtek el öngyilkossági kísérletet, 2014-ben 822-en. Közülük a szakemberek 268-at jellemeztek demonstratív jellegűnek.

 

ogy
Öngyilkosságok nemek szerint. Forrás: nczisk.sk

 

Nemek tekintetében az életétől valamivel több férfi (51 %), mint nő szeretett volna megválni. Az állandó lakhely szerint a legtöbb öngyilkossági kísérletre sorrendben a pozsonyi, nagyszombati és trencsényi kerületben került sor a legkevesebbre a nyitraiban. Az orvosok az esetek 73 %-ban állapítottak meg pszichiátriai diagnózist.

 

„Gyakran munkanélküliek követték el, de munkahellyel rendelkezők vagy rokkant nyugdíjasok. Szintén főleg az otthonukban. Többségükben érettségi nélküli középiskolai vagy csak alapiskolai végzettséggel“

 

– olvasható a publikációban.

 

Az okok között elsősorban családi vagy létfenntartási konfliktusok állnak. Az öngyilkossági kísérletek száma az alacsonyabb életkorban volt alacsonyabb a tényleges öngyilkosságok számától. Férfiak esetében a 30-39 a nők esetében a 20-29 közötti életkorban.

 

ogy2
Öngyilkossági kísérletek nemek szerinti eloszlása az elmúlt években. Forrás: nczisk.sk

 

A leggyakoribb módszerek

 

A legtöbben felakasztották magukat vagy gyógyszereket alkalmaztak.

 

Úgy a férfiak, mint a nők esetében a leggyakoribb öngyilkossági forma az akasztás és megfojtás volt. Ezt a férfiak esetében kézifegyverből való lövés, a nők esetében magasból való leugrás követte.

 

A nők öngyilkossági kíséreteinél a antiepileptikus, hipnotikus vagy parkinson kór elleni gyógyszerekkel való mérgezés volt túlsúlyban.

 

ogy3
Kerületek szerinti bontás. Forrás: nczisk.sk

 

Ezt a valamilyen éles tárggyal elkövetett tudatos testi megsebzés követte. A férfiak esetében a éles tárggyal való sebzés, gyógyszeres mérgezés volt túlsúlyban.

 

A fiatalkorúaknál is előfordul

 

Az elmúlt évben 14 évesek is elkövettek öngyilkossági kísérletet. Ez 14 jegyzett esetből négy esetben végződött tragikusan.

 

A 15 és 19 éves kor közötti fiataloknál 11 öngyilkosság és 81 öngyilkossági kísérlet történt. A fiatalok a legtöbb esetben nagy mennyiségű gyógyszer beszedésével próbáltak az életüknek véget venni. Ily módon megpróbálva megoldani az iskolai vagy családi problémáikat.

 

Nyitókép: TASR/AP

 

Aktualne.atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!