Az egyik francia parlamenti képviselő szerint a belga rendőrség túl lassan kommunikál a francia hatóságokkal a tavalyi terrortámadásokkal kapcsolatos nyomozást illetően.

 

„Salah Abdeslam ismert volt a belga hatóságok előtt, mint dzsihadista mozgalomhoz tartozó egyén, akkor miért nem volt ez az információ az adatai között?”, tette fel a kérdést Sebastien Pietrasanta, a novemberi merényleteket vizsgáló bizottság egyik tagja.

 

A dzsihadisták november 13-án egy összehangolt terrortámadás során több mint 130 emberrel végeztek Párizsban, a francia rendőrség a belga születésű Abdeslamot (a merénylet értelmi szerzőjét) és két társát megállította és igazoltatta útban Belgium felé. A belga hatóságok azonban csak egy órával később informálták francia kollégáikat Abdeslam terrorista-kapcsolatairól, így mire kiadták az elfogató parancsot, Abdeslam eltűnt.

 

 hirdetes_300x300  

Abdeslamot a párizsi merénylet után négy hónappal fogták el Belgiumban, egyesek szerint ez volt a márciusi, 32 halálos áldozatot követelő brüsszeli terrortámadások kiváltó oka.

 

Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy elkerülhették volna-e a brüsseli merényleteket, ha négy hónappal korábban a francia rendőrség feltartóztatja Abdeslamot és két társát.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!