A olasz mentőalakulatok kiemelték a 2015 áprilisában elsüllyedt bárkát, amin 500 bevándorló prübált eljutni az olasz partokig. A haditengerészet beszámolója szerint 217 holttestet találtak a roncs közelében.

 

Ez volt a tengeren érkező migránsokat érintő legsúlyosabb szerencsétlenség a válság kirobbanása óta. Úgy becsülik a tavalyi évben összesen 3770 migráns veszett a Földközi-tengerbe, mert az embercsempészek teljesen leamortizált bárkákra szállítják fel őket, ahányan csak felférnek, így nem csak a hajó állapota miatt óriási a kockázat, hanem a sokszoros túlsúly miatt is.

 

Eredetileg 700 főre becsülték a halálos áldozatok számát, ezt most 500 főre csökkentették, de még így is iszonyatosan nagy a halálos áldozatok száma. Brüsszel hatékonyabb mentést sürget, de sokan vélik úgy, hogy az embercsempészek és az életüket kockáztató migránsok helyett nem vállalhat az EU teljes felelősséget.

 

 hirdetes_810x300  

A mentőalakulatok 150 tagja segédkezik a hajó és a holtestek kiemelésében, a holtestek azonosításában. 52 holttest esetében boncolást is elrendeltek.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!