Ha a kormány az előre nem tervezett adóbevételeket az államháztartási hiány csökkentésére fordítaná, akkor már költségvetési többlettel számolhatnánk.

 

A grafikon 2016 állami adóbevételeinek előrejelzését mutatja 2013 novemberétől illetve 2016 júniusától. Az idei előrejelzés szerint az állam 2016-ban 1,99 milliárd eurós adótöbbletre számíthat. Ezen felül az egészségbiztosítók bevételénél is 0,4 milliárd eurós többlet keletkezhet.

 

A hosszútávú előrejelzések természetesen tévedhetnek, ugyanis az aktuális gazdasági helyzet hathat rájuk. A legfrisebb előrejelzések szerint 2016-ra az állami közigazgatás 1,99 milliárdos hiánnyal számolt. Ha a kormány az adóbefizetésekből származó váratlan többletet a költségvetési hiány csökkentésére fordítaná, akkor 2016-ban 400 milliós euró többlettel zárnánk.

 

 hirdetes_300x300  

A kormány így 1,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhatna. Az elmúlt időszakban ugyanakkor a gazdaság minimális inflációt (árszínvonal tartós emelkedése) mutatott, nőtt a foglalkoztatottság és csökkentek a hazai kamatlábak is.

forrás: dennikn.sk
kép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!