A június 23-i EU-tagságról szóló brit népszavazást megkérdőjelező online petíciót több mint 4 millióan írták alá, de a Petíciós Bizottság szerint már túl késő, a döntést nem lehet visszavonni.

 

Kedden bejelentette a brit Petíciós Bizottság, hogy a képviselőház mégis megvitatja az online petíciót, ami egy második EU-népszavazást kezdeményezne. Az aláírásgyűjtés még májusban kezdődött azzal, hogy ha a júniius 23-i referendumon a részvételi arány nem éri el a 75 százalékot, és sem az igenek sem a nemek nem szerzik meg legalább a voksok 60 százalékát, új népszavazást kell kiírni.

 

Szoros, de egyértelmű eredmény

 

 hirdetes_810x300  

A júniusi referendumon 72,2 százalékos volt a részvételi arány, de nagyon szoros, 52:48 eredménnyel győztek csak a Brexit-pártiak.

 

A Petíciós Bizottság a parlamenti vitát szeptember 5-ére tűzte ki azzal, hogy annak nincs befolyása megváltoztatni a törvényt, és nem arról fog szólni, hogy lesz-e még egy népszavazás, vagy sem. Bár hozzá tették azt is, hogy a kormányon múlik, lesz-e törvénymódosítás, ami lehetővé tenné a második népszavazás kiírását ugyanabban a kérdésben.

 

A Brexit az Brexit

 

A brit törvények szerint minden petícióval kötelessége foglalkozni a parlamentnek, ha az aláírások száma eléri a 100 ezret. A kormány azonban tartja magát a szabályokhoz. David Cameron, a várhatóan holnap leköszönő brit miniszterelnök helyére érkező Theresa May nemrég egyértelművé tette, hogy a referendum eredménye nem változtatható meg: „A Brexit az Brexit”, mondta.

 

Politico.eu, körkép.sk

Nyitókép: aa.com.tr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!