A jövőben a munkakörök 90 százalékánál elengedhetetlen feltétel lesz bizonyos fokú informatikai ismeret az alkalmazottak részéről. Ezért a Szlovákiai IT Szövetség (ITAS), a Munkáltatók Köztársasági Uniója (RÚZ) és a Szlovák Informatikai Társadalom (SISp) memorandumot írt alá a számítógépes ismeretek kiszélesítése érdekében – legyen szó szövegszerkesztésről, táblázatkezelésről, vagy prezentációkészítésről.

 

Az együttműködési szerződés aláírásának apropóján a RÚZ elnöke, Miroslav Kiraľvarga elmondta, „Szeretnénk látni, milyen informatikai képességekkel rendelkeznek a potenciális álláskeresők, illetve a mi munkatársaink is. Tudni szeretnénk, hogy milyenek azok a képességek , amelyek már nem felelnek meg az adott elvárásoknak, és szeretnénk rendbe tenni a dolgokat”.

 

Mário Lelovský az digitalizáció terjedésével kapcsolatban kiemelte,

„Különböző felmérések szerint azt várhatjuk, hogy a jelenlegi munkahelyek 35 százaléka megszűnik. De egyúttal az is várható, hogy további 50 százalékkal nő az újonnan létrejövő munkahelyek száma.”

 

 hirdetes_810x300  

Lelovský szerint épp az újonnan létrejövő állásoknál kell arra számítani, hogy 90 százalékuk esetében elengedhetetlen feltételként jelennek meg a számítógépes ismeretek, hiszen az IT az élet minden területén jelen van: az automatizált gyártósoroktól kezdve az irodai alkalmazásokig.

 

Nem vagyunk kellően felkészülve

 

Az Európai Bizottság erre vonatkozó jelentése szerint az uniós polgárok fele csak részben rendelkezik a szükséges IT és matematikai ismeretekkel, 20 százalékuknál pedig egyáltalán nincsenek ilyen ismeretek.

 

Milan Ftáčnik a SISp elnöke arra figyelemeztetett, hogy az emberek jó része túlbecsüli saját IT képességeit. Az alkalmazottak egy jelentős része a hiányos ismeretei miatt naponta átlagosan 1-2 órányi munkaidőt veszteget el.

 

Ftáčnik szerint ezért fontos, hogy hivatalosan is elismert jogosítvánnyal rendelkezzenek az alkalmazottak. Az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL) 2004 óta Szlovákiában 41 ezer ember szerezte meg. A jogosítvány az Unióban érvényes okirat.

 

Terz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eduvorld.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!