Melania Trumpot plagizálással vádolják. Doland Trump felesége, aki eddig viszonylag tartózkodott az elnökválasztási kampánytól, Clevelandben elmondott beszédében gyanúsan hasonlóan fogalmazott, mint Michelle Obama, a jelenlegi amerikai elnök felesége még 2008-ban. Igaz, hogy ez először alig tűnt fel a nagyérdeműnek.

 

Melania Trump beszédt egyébként általánosságban pozitívnak értékelték, csak később fedezte fel egy újságíró a hasonlóságot a jelenlegi First Lady gondolataival.

 

A két szöveg egybevetéséből kiderül, hogy Melania Trump beszédében a fiatalkorára, a szüleitől kapott neveltetésére, és az értékrend fontosságára utaló részek nagyjából egyeznek a Michelle Obama 2008-as beszédében elhangzottakkal.

 

 hirdetes_810x300  

Melania Trump így fogalmazott:

„A szüleim már nagyon fiatal koromtól kezdve azt az értékrendet ültették el bennem, hogy keményen meg kell dolgoznod azért, amit az életben el akarsz érni, hogy az adott szavad kötelez, és azt kell cselekedned, amit mondasz, be kell tartanod az ígéretedet, és tisztelettel kell bánnod az emberekkel. Az értékrendet és az erkölcsiséget a napi életük gyakorlatával mutatták és tanították meg. S nekünk tovább kell adnunk e leckéket a következő nemzedékeknek. Hiszen azt akarjuk, hogy gyermekeink, nemzetünk gyermekei tudják: céljaik elérésének egyetlen korlátja álmaik ereje és az akarat, hogy megdolgozzanak értük.”

 

Michelle Obama nyolc évvel ezelőtti beszédének helyenként egyező szóhasználatú része így hangzott:

 

„Barackot és engem sok tekintetben azonos értékrend alapján neveltek: hogy keményen dolgozz azért, amit az életben el akarsz érni, hogy az adott szavad kötelez, és azt kell tenned, amit mondasz, hogy tenni fogsz, hogy méltósággal és tisztelettel kell bánnod az emberekkel, akkor is ha nem ismered őket, s akkor is, ha nem értesz egyet velük. Barack és én úgy építettük fel az életünket, hogy ezek az értékek vezéreljenek, és továbbadjuk őket a következő nemzedéknek. Mert azt akarjuk, hogy a gyermekeink – és ennek a nemzetnek valamennyi gyermeke – tudja, hogy céljaik elérésének egyetlen korlátja álmaik elérhetősége és az akarat, hogy megdolgozzanak értük.”

 

Donald Trump szerint a kampánystáb beszédekért felelős csapata vétett súlyos hibát.

 

„Az ő (Melania) csodálatos beszédének megírásánál életének mozzanataiból merítettek az írók, és a beszéd egyes részei Melania saját gondolatait tükrözték”, mondta Jason Miller, a Trump stáb kommunikációs vezetője nyilatkozatában.

 

MTI, Reuters.com, Körkép.sk
Nyitókép: reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!