Meggyilkoltak egy oknyomozó riportert Ukrajnában - Körkép.sk
Friss hírek

Meggyilkoltak egy oknyomozó riportert Ukrajnában

Pavel Sheremet neves oknyomozó újságírót ma Kijev belvárosában meggyilkolták – felrobbantották autóját.  Az Ukrayinksa Pravda oknyomozó weblapnak dolgozó Sheremetet ismerősei és a fehérorosz politikusok is szókimondó, kritikus szellemű újságírónak tartották. Sheremet közeli baráti viszonyban volt a meggyilkolt orosz ellenzéki vezérrel, Borisz Nyemcovval is.

 

Az ukrán belügyminisztérium szerint nem zárható ki, hogy a közelmúltban történt újságíró elleni támadásokkal akarják destabilizálni a politikai helyzetet Ukrajnában. A hatóságok úgy nyilatkoztak, minden lehetséges elméletet számításba vesznek a nyomozásnál, és bár az áldozat újságírói tevékenysége a legvalószínűbb oka a gyilkosságnak, nem zárják ki az orosz kapcsolat jelentőségét sem.

 

Egyelőre nem tudni, hogy miért robbantották fel az újságíró autóját, forrás: Reuters.com
Egyelőre nem tudni biztosan, hogy miért robbantották fel az újságíró autóját, forrás: Reuters.com

 

Oroszország úgy nyilatkozott az ügyben, hogy „egy orosz állampolgár meggyilkoslása aggodalommal tölti el a Kremlt”. Sheremet ugyanis politikai menekültként megkapta az orosz állampolgárságot, miután elhagyta Fehéroroszországot. Nemrég azonban egy interjúban azt mondta, nem akar többé Moszkvába utazni, mert többször is megfenyegették.

 

Sheremet többször hangoztatta, hogy Ukrajnának szüksége van a független, erős médiára, amit azonban az oligarchák nagy erőkkel támadnak.

 

Egyelőre nem tudni, hogy a bomba időzített, vagy távirányítású robbanószerkezet volt-e.

 

Sheremet gyászbeszédet is mondott Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus temetésén, aki az orosz hadsereg szerepét kutatta az ukrán válság kapcsán. Nyemcovot Moszkva belvárosában lőtték le tavaly.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket