Pavel Sheremet neves oknyomozó újságírót ma Kijev belvárosában meggyilkolták – felrobbantották autóját.  Az Ukrayinksa Pravda oknyomozó weblapnak dolgozó Sheremetet ismerősei és a fehérorosz politikusok is szókimondó, kritikus szellemű újságírónak tartották. Sheremet közeli baráti viszonyban volt a meggyilkolt orosz ellenzéki vezérrel, Borisz Nyemcovval is.

 

Az ukrán belügyminisztérium szerint nem zárható ki, hogy a közelmúltban történt újságíró elleni támadásokkal akarják destabilizálni a politikai helyzetet Ukrajnában. A hatóságok úgy nyilatkoztak, minden lehetséges elméletet számításba vesznek a nyomozásnál, és bár az áldozat újságírói tevékenysége a legvalószínűbb oka a gyilkosságnak, nem zárják ki az orosz kapcsolat jelentőségét sem.

 

Egyelőre nem tudni, hogy miért robbantották fel az újságíró autóját, forrás: Reuters.com
Egyelőre nem tudni biztosan, hogy miért robbantották fel az újságíró autóját, forrás: Reuters.com

 

Oroszország úgy nyilatkozott az ügyben, hogy „egy orosz állampolgár meggyilkoslása aggodalommal tölti el a Kremlt”. Sheremet ugyanis politikai menekültként megkapta az orosz állampolgárságot, miután elhagyta Fehéroroszországot. Nemrég azonban egy interjúban azt mondta, nem akar többé Moszkvába utazni, mert többször is megfenyegették.

 hirdetes_300x300  

 

Sheremet többször hangoztatta, hogy Ukrajnának szüksége van a független, erős médiára, amit azonban az oligarchák nagy erőkkel támadnak.

 

Egyelőre nem tudni, hogy a bomba időzített, vagy távirányítású robbanószerkezet volt-e.

 

Sheremet gyászbeszédet is mondott Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus temetésén, aki az orosz hadsereg szerepét kutatta az ukrán válság kapcsán. Nyemcovot Moszkva belvárosában lőtték le tavaly.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!