A Sport Állandó Választottbíróság  döntött: nem vehetnék részt az orosz atléták az idei riói olimpián, mert állítólag államilag támogatott doppingrendszert tartottak fenn. Az orosz atlétikai szövetséget az IAAF, a sport globális irányító szerve korábban már kizárta, mert szerinte bizonyítást nyert, hogy az orosz sportolók körében általánosan elterjedt a doppingszerek használata.

 

A Orosz Olimpiai Bizottság és 68 sportoló fellebbezett az IAAF döntése ellen, de a Választottbíróság mindkét fél meghallgatása után úgy döntött, kizárja az orosz atlétákat az idei nyári játékokból. Ezzel azonban még nincs vége. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezdeményezni akarja az összes orosz sportoló kitiltását.

 

„A Választottbíróság megerősítette, hogy az Orosz Olimpiai Bizottságtól megvonták a jogot, hogy atlétikai sportolókat jelöljön a Rió 2016 olimpiai játékokon való részvételre, mivel sportolóik nem esnek az IAAF versenyszabályainak hatálya alá”, nyilatkozta a Nemzetközi Olimpiai Szövetség.

 

 hirdetes_400x285  

Az IAAF elnöke, Lord Coe üdvözölte a Választottbíróság döntését, mivel az „egyenlő esélyeket teremetett a sportolók között”, majd hozzátette, „Ez nem a dicső nyilatkozatok napja. Nem azért vagyok itt [ebben a sportágban], hogy megakadályozzam a sportolókat abban, hogy egymással versenyezzenek.”

 

Coe elmondása szerint az IAAF munkacsoportja folytatja az együttműködést Oroszországgal, hogy „olyan körülményeket teremtsenek”, ami lehetővé teszik a sportolóknak, hogy részt vehessenek a nemzetközi versenyeken

 

A tiltás ellenére a IAAF azért hagyott egy kiskaput: a sportolók részt vehetnek az olimpián, ha függetlenként indulnak, és megfelelnek a kritériumoknak – amibe beletartozik egy újabb doppingvizsgálat is.

 

Erre a sportolóknak nem sok idejük maradt, a nyári játékok augusztus 5-én kezdődnek.

 

Az oroszok szerint a kollektív felelősségre vonás elve, ami alapján az IAAF majd a Választottbíróság is meghozta döntését, elfogadhatatlan.

 

BBC.com

Nyitókép: foxnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!