Az elmúlt időszakban az üzemanyagok ára világszinten 5 százalékkal emelkedett, áraik azonban országonként eltérőek. A legdrágábban tankolhatnak a világon a Hong Kongban, Hollandiában vagy Norvégiában élők. A 95-ös benzin literje Hong Kongban 1,66 euró, Norvégiában 1,55, Hollandiában pedig 1,48 euró.

 

Bár az üzemanyagok árát több minden befolyásolja (például a finomítók árképzése is), a legnagyobb hatást a jövedéki adó teszi ki. Persze, a norvégokat a benzinár nem nagyon zavarja, mert az áltagbér jóval nagyobb, mint például nálunk.

 

A Bloomberg elemzése szerint egy norvég átlagkereső 1 gallon (3,78 liter) benzinért napi fizetésének 3,4 százalékáról kell lemondania, egy szlovákiai átlagkeresőnek ezzel szemben napi bérének 11,64 százalékáról. Ennél kevesebbet kell beáldoznia a magyarországi, a cseh és a lengyel bérből és fizetésből élőknek.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában a benzin átlagos ára 1,22 euró, ami a 27. legdrágább a világon. A környékbeli országokban mindenhol olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk.

 

 

A világon Kuvaitban és Szaúd-Arábiában a legolcsóbb az üzemanyag ár, érthető okokból. De ha a napi kereset arányában nézzük, a legjobban a venezuelaiak kerülnek ki (a jelenlegi gazdasági helyzetükben ez az adat nem annyira aktuális), majd Kuvait következik, harmadik pedig az Egyesült Államok.

 

 

HNonline.sk, Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: lanchidradio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!