Az ansbachi robbantás ügyében indított nyomozás első megállapításai „nagyon erősen” abba az irányba mutatnak, hogy szélsőséges iszlamista eszméktől sarkallva elkövetett öngyilkos merénylet történt. Arra utaló jeleket viszont nem találtak, hogy a tettes közvetlen kapcsolatban állt iszlamista terrorszervezetekkel – mondta a bajor tartományi belügyminiszter hétfőn Nürnbergben.

 

Féndarabokkal megtöltött pokolgép

 

Joachim Herrmann tájékoztatóján elmondta: a vasárnap esti robbantást végrehajtó szíriai férfi éles fémdarabokkal megtöltött pokolgépe nyilvánvalóan azzal a szándékkal készült, hogy minél több emberben kárt tegyen, és a szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat és tárgyakat találtak, például sósavat, egy tartályban.

 

 hirdetes_300x300  
Ansbachi robbantás
Kép: tass.ru

 

Az elkövető adathordozóin szalafista – szélsőséges iszlmista – erőszakos videókat találtak, egyik mobiltelefonján pedig rábukkantak egy felvételre, amelyen az első, hevenyészett fordítás szerint arab nyelven arról beszél, hogy Allah nevében merényletet hajt végre, bosszúból azért, hogy németek muszlimokat öltek, és Abu Bakr al-Bagdadira, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjére hivatkozik – mondta a miniszter.

 

Az elkövetőnek hat profilja volt a Facebookon

 

Joachim Herrmann és a bajor rendőrség területi vezetője, Roman Fertinger, valamint a nyomozást az ansbachi ügyészség részéről irányító Michael Schrotberger tájékoztatóján azt is elmondták, hogy a 27 éves szíriai férfinak hat profilja volt egy ismert közösségi portálon, közülük legalább egyet álnéven nyitott, és ruházatában nagy mennyiségű készpénzt, egy köteg 50 eurós bankjegyet találtak.

 

ansbach2
A támadás helyszíne. Kép: stuttgarter-zeitung.de

 

Az elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt és többször öngyilkosságot kísérelt meg. Ennek nyomai láthatóak a karján. A boncolás azt is kimutatta, hogy az Aleppóból származó férfi háborús sebesüléseket szenvedett, több repeszdarab volt a lábában.

 

1 halott, 15 sérült, közülük 4 súlyosan

 

A robbantásban az elkövető meghalt, 15 ember megsérült, közülük 4-en súlyosan, de nem életveszélyesen. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt még nagyobb katasztrófa – mondta Joachim Herrmann.

 

A jobbközép CSU politikusa a többi között arról is beszélt, hogy Németország integrációs képessége nem határtalan, ezért meg kell vitatni, hogy milyen változtatásokra van szükség a menekültügyi szabályozásban, főleg a bűnelkövetővé váló emberek kitoloncolását illetően. A változtatásoknak a közbiztonság erősítését kell szolgálniuk – mondta a bajor belügyminiszter.

 

MTI

 

Nyitókép: TASS.RU

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!