A katalán kormány kijelentette, hogy a spanyol parlamentben szerzett demokratikus mandátumát arra fogja használni, hogy kivívja Katalónia függetlenségét, akár Madrid jóváhagyása nélkül is.

 

Katalónia kilenc hónappal ezelőtt a spanyol parlament elé terjesztett egy állásfoglalást, amit „ a katalán állam függetlenedési folyamatának kezdeteként” nevezett meg.

 

Saját adó-, szociális rendszer, külügyek

 

 hirdetes_810x300  

Miután tavaly szeptemberben a katalán választásokat megnyerte a Junts pel Sí (Együtt az Igenért) nevű párt, képviselői kidolgoztak egy forgatókönyvet Katalónia saját adórendszerének, szociális hálójának és külkapcsolatainak kiépítésére. Az időzítés nem véletlen, valószínűleg egy év múlva népszavazást tartanak Katalóniában a tartomány Spanyolországból való kiválásáról – skót mintára.

 

A friss közvélemény-kutatások szerint a Katalóniában élő spanyol polgárok 47,7 százaléka a tartomány függetlenségét preferálja.

 

Madrid elejét venné a szeparatista törekvéseknek

 

A spanyol központi kormány minden eszközzel igyekszik elejét venni a szeparatista törekvésnek, a Junts pel Sí meg is vádolta őket, hogy a párt vezetését véleménye miatt a hatóságok jogtalanul zaklatják. A függetlenedési álláspont bizonyos tekintetben a ütközik a spanyol alkotmánnyal, a központi kormányzat ezt kihasználva próbálja megakadályozni a népszavazás kiírását vagy és igyekszik katalán komrányt ellehetetleníteni.

 

A katalán kormány szerint a Brexit felfedte az európai demokratikus deficit létét, és egyúttal lehetőséget jelent az átrendeződésre, hogy kikényszerítsék Katalónia önállóságát. Azzal érvelnek, hogy az EU nem engedheti meg magának, hogy a katalán állam ne legyen tagja a közös piacnak.

 

TheGuardian.com

Nyitókép: vijesti.me

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!