Törökország nem tudja garantálni a március 18-i EU-török paktumban szereplő kötelezettségek teljesítését, amennyiben legkésőbb októberig nem utazhatnak a török állampolgárok vízum nélkül az Európai Unióba. Így szól Ankara ultimátuma.

 

Erről Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilapnak adott interjújában. Cavusoglu elmondta, hogy az Unió és Törökország közötti megállapodás a vízumkötelezettség eltörlésének függvénye.

 

A márciusi megállapodás arról szól, hogy Törökország zárja az Európába vezető határszakaszait a migránsok elől, cserébe 6 milliárd eurót kap, vízummentességet és az unós csatlakozási tárgyalások meggyorsítását.

 

 hirdetes_810x300  

Nyugatról keletre-fordulás

 

A megállapodás része egy migránscsere program is, miszerint Törökország visszafogad minden illegálisan Európába érkezett migránst, cserébe európa szír menekülteket fogad be. Az eredmény nem teljesen az volt, mint amit Brüsszel várt, Törökország első körben ugyanis a beteg, rokkant, írástudatlan migránsokat küldte – tehát nem a szakképzett, diplomás munkaerő képviselőit.

 

A tárgyalások azonban elakadtak, miután sem a teljes összeget sem a vízummentességet nem adta meg Ankara számára az EU arra hivatkozva, hogy Törökország nem teljesít minden feltételt a vízum eltörléséhez (sajtószabadság, emberi jogok és egyéb jogharmonizációs folyamatokat Ankara nem teljesített).

 

Törökország a közelmúltban ráadásul rendezte viszonyait Izraellel (az USA miatt) és Oroszországgal, és egyre keményebben fogalmaz (még önmagához képest is) Európával szemben.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: yahoo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!