Viharos volt a hétvége, a térségünkbe érkező hidegfront elég szélsőséges időjárást hozott magával. Legjobb példa erre Komárom, ahol fákat csavart ki a vihar, utcákat, udvarokat és pincéket árasztott el.

 

A magasabb páratartalomnak köszönhetően a hétvégén fülledt idő volt. Amikor ilyen légtömegek érkeznek fölénk és egész nap erőteljesen süt a Nap, a légkörben nagy mennyiségű energia halmozódik fel, ami a viharok, zivatarok, jégesők legjobb táptalaja.

 

Ezek a viharok gyorsan jönnek létre és viszonylag gyorsan meg is szűnnek, de nálunk épp ezek a legveszélyesebb időjárási események, mert ritkán mozdulnak el, vagyis egyetlen terület felett tombolják ki magukat. Nagyrőcén 130 mm eső esett.

 

 hirdetes_300x300  

Vasárnap Komáromban négyzetméterenként 100 liter csapadék zúdult le eső és jégverés formájában, mindössze 2 óra alatt. A magyar lakta város az utóbbi évtizedek legsúlyosabb viharát élte át.

 

A statisztika szerint vasárnap több mint 48 ezer villámlás történt, az egész hónapban 200 ezret tartanak nyilván a meteorológiai intézetek, vagyis az elmúlt hétvégén történt az elektromos kisülések csaknem negyede. A legnagyobb villám-aktivitás Nagyszombat környékén volt tapasztalható, ahol egy négyzetkilométerre átlagosan 13 villámlás jutott.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!