Melinda, Vivien
  • HUF: 356.56
  • USD: 1.21
  • -1 °C
  • 4 °C
Belföld

A hétvégén csaknem 50 ezer villámlás történt

Viharos volt a hétvége, a térségünkbe érkező hidegfront elég szélsőséges időjárást hozott magával. Legjobb példa erre Komárom, ahol fákat csavart ki a vihar, utcákat, udvarokat és pincéket árasztott el.

 

A magasabb páratartalomnak köszönhetően a hétvégén fülledt idő volt. Amikor ilyen légtömegek érkeznek fölénk és egész nap erőteljesen süt a Nap, a légkörben nagy mennyiségű energia halmozódik fel, ami a viharok, zivatarok, jégesők legjobb táptalaja.

 

Ezek a viharok gyorsan jönnek létre és viszonylag gyorsan meg is szűnnek, de nálunk épp ezek a legveszélyesebb időjárási események, mert ritkán mozdulnak el, vagyis egyetlen terület felett tombolják ki magukat. Nagyrőcén 130 mm eső esett.

 

Vasárnap Komáromban négyzetméterenként 100 liter csapadék zúdult le eső és jégverés formájában, mindössze 2 óra alatt. A magyar lakta város az utóbbi évtizedek legsúlyosabb viharát élte át.

 

A statisztika szerint vasárnap több mint 48 ezer villámlás történt, az egész hónapban 200 ezret tartanak nyilván a meteorológiai intézetek, vagyis az elmúlt hétvégén történt az elektromos kisülések csaknem negyede. A legnagyobb villám-aktivitás Nagyszombat környékén volt tapasztalható, ahol egy négyzetkilométerre átlagosan 13 villámlás jutott.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket