Az Emirates Airlines Boeing 777-es típusú utasszállítója a dubaji nemzetközi repülőtéren tegnap kényszerleszállást hajtott végre, majd a gép egyik motorja felrobbant, ezután pedig a géptest felső része lángra kapott és leégett.

 

A fedélzeten utazó 300 ember mindegyike túlélte, de a roncs oltásánál az egyik tűzoltó életét vesztette.

 

Az utasok túlélései esélyeit két dolog növelte jelentősen a szerencsén kívül: a mérnöki tervezés és a személyzet képzettsége.

 

 hirdetes_810x300  

Evakuálás

 

A személyzetnek előírás szerint 90 másodperc áll rendelkezésére az összes utas evakuálásához. Ez a tegnapi esetnél versenyfutás volt az idővel: kijuttatni mindenkit, mielőtt a lángok és a füst áldozatokat szedne.

 

A szemtanúk beszámolói alátámasztják a személyzet hozzáértését méltató hivatalos álláspontokat: többen látták, hogy landoláskor a futómű nélküli géptörzs szinte még meg sem állt, mikor a vészcsúszdákat kiengedték.

 

A burned Boeing Co. 777, operated by Asiana Airlines Inc., sits on the runway after it crashed landed at San Francisco International Airport (SFO) in San Francisco, California, U.S., on Saturday, July 6, 2013. The plane, on a flight from Seoul, South Korea, crashed while making a routine landing at San Francisco International Airport, killing two and burning as passengers escaped down emergency slides. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Egy nagyon hasonló eset történ San Francisco-ban (USA) 2013-ban. Az Asian Airlines gépe leégett, az utasok közül ketten meghaltak. Forrás: Bloombergg.com

 

Rendkívül masszív anyagok

 

A mérnöki tervezés ezeknél a repülőgépeknél különösen nagy hangsúlyt fektet a tűzállóságra. Az utastérben lévő tárgyak olyan anyagból készülnek, amelyek égésekor nem szabadulnak fel mérgező anyagok. Az 1990 után épített gépeknél ráadásul meghatározott hőfokig bírniuk kell a lángokat is, például az üléseknek.

 

A repülőgép üléseinek szerkezete olyan, hogy a Föld gravitációs erejének 16-szorosát is kibírják, az ülések padlórögzítése is rendkívül erős, ezért ritkán szakadnak ki a helyükből.

 

A mostani baleset kivizsgálása hónapokig fog tartani, de a végén minden bizonnyal azt fogják írni, hogy mindent megtesznek a nagyobb biztonságérdekében.

 

Bloomberg.com

Nyitókép: Telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!