Az elmúl 24 órában négy bomba robbant Thaiföldön, négy halálos áldozatot követelve, több tucat ember megsérült, főleg turisták. A robbantások mindegyike forgalmas turisztikai célpontok közelében történt, a Bangkoktól délre fekvő, népszerű üdülővárosban, Hua Hin-en.

 

Egyelőre egyetlen terrorista- vagy más csoportosulás nem vállalta a felelősséget, de a hatóságok a szeparatistákat gyanítják a merényletek mögött. Erre utal az időzítés is, hiszen pénteken ünnepli az ország a királynő születésnapját, ebből az alkalomból munkaszüneti napot rendeltek el.

 

A rendőrség őrizetbe vett több gyanúsítottat is, egyelőre kizárták a nemzetközi terrorizmus lehetőségét. A déli, muzulmán többségű országrész függetlenedését követelő szakadár felkelők és a kormányerők között 12 éve folyik a harc, mostanáig több mint 6000 halálos áldozatot követelt a konfliktus, de eddig még sosem célozták a turistákat.

 

 hirdetes_400x285  

Az érintett területeken egyébként a 2000-es évek elején tört ki egy iszlamista felkelés. Azóta a szeparatisták iszlamista-dszihadista retorikát folytatnak, elsősorban a kormányzatot, a biztonsági erőket és a buddhista templomokat támadták. A harcok során számos tűzharc, robbantásos támadás és kivégzés történt. A kormány rendkívül keménykezű választ adott a lázadók tetteire, a foglyul ejtett felkelőket nemegyszer megkínozták és kivégezték.

 

A mostani támadásokkal a felkelők egyértelműen a turizmusra akarnak csapást mérni, így igyekeznek meggyengítik az ország gazdaságát is.

 

_90761123_96689932-006b-4ad0-bd1d-a7ced17fbfcc_bbc
Forrás: BBC.com

 

_90761450_c4a38cfe-e946-4f99-a93a-37f5ba525eff_bbc
Forrás: BBC.com

 

A shoe found near a damaged wall is seen after bomb blasts in the southern province of Surat Thani, Thailand in this still image from video August 12, 2016. REUTERS/Reuters TV
Forrás: Reuters.com

 

 

BBC.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!