Idén nyáron az orvosok 1203 személynél állapítottak meg szalmonellózist. A higiénikusok elmondása szerint a megbetegedések száma főként a nyári hónapokra (június, július, augusztus) tehetők, amikor az időjárás melegebbre fordul. Ebben az évben eddig 2922 páciensnél diagnosztizáltak szalmonellózist, ebből 866 kórházi ellátásra szorult.

 

Sok esetben a tojás és a baromfi a ludas

 

 

„A megbetegedést főként a nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek okozzák, amelyek általában állati eredetűek. Ilyen például a tojás és a baromfihús”

 hirdetes_400x285  

 

mondta Martina Merková, az Országos Közegészségügyi Hivatal munkatársa.

 

A legtöbb szalmonella-fertőzés idén a Zsolnai kerületben volt (567 eset), míg a legkevesebb a Trencséni kerületben (201 eset).

 

A mosatlan, tisztátalan kéz is fertőzést okozhat

 
A baromfihúson kívül a megbetegedést a tojás, a jégkrém, valamint a cukrászati és csemegekereskedési termékek okozhatják, amennyiben nem megfelelő hőmérsékleten tárolt tojást használnak fel a termékek elkészítéséhez. A nyersanyag már a felhasználása előtt romlott lehet, vagy a felhasználás során is megfertőződhet a mosatlan, tisztátalan kéztől is.

 
Ahhoz, hogy a szalmonella baktérium szalmonellózist váltson ki, az adott élelmiszerben túl kell, hogy szaporodjon. A fertőzés tünetei közé tartoznak a bélbántalmak, amelyek a romlott ételek fogyasztása után jelentkeznek mintegy hat, vagy éppenséggel hetvenkét óra után.

 
A szalmonellózist elkerülhetjük abban az esetben, ha az ételt kellőképpen megfőzzük, helyesen tároljuk, valamint akkor is, ha tiszta kézzel és konyhával rendelkezünk.

 

Forrás:  TASR

Nyitókép: scmonitor.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!