Az OľaNO-NOVA képviselői úgy vélik, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke a megváltoztatott parlamenti szabályzattal meg akarja gátolni, hogy az ellenzék az ország hibáiról és az ország szétlopásáról kezdjen beszélni.

 

Szerintük Danko ijedtségében cselekszik, valamint ehhez még hozzájárul az ellenzéktől való idegenkedése is. A javaslatot vissza kellene vonnia, majd össze kellene hívnia egy csoportot, amely kidolgozná a tárgyalási rendhez valóban szükséges szabályokat. A javaslatról kedden fognak tárgyalni.

 

A véleménynyilvánításra szánt idő korlátozva lesz

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik legnagyobb változásnak az fog számítani, hogy minden egyes képviselőnek maximálisan 20 perce lesz arra, hogy elmondhassa véleményét. Mostanáig gyakran előfordult, hogy a törvényhozók akár egy órán keresztül is beszélhettek, ami ellen senki sem tehetett semmit.

 

A házelnök így sokkal nagyobb szerepet kaphat. Emellett joga lehet arra, hogy az általa vélt időben berekessze az üléseket, sőt ki is utasíthatja a tárgyalóteremből a nem illően viselkedő politikusokat.

 

„Főként a véleménynyilvánításra kiszabott időszabályozással nem értek egyet”

 

mondta Veronika Remišová ellenzéki politikus, aki úgy gondolja, hogy Danko ezzel nem a saját embereit, hanem az ellenzéket fogja korlátozza. Elmondása szerint az SNS-ben több olyan képviselő is van, aki még csak meg sem szólaltak a tárgyalóteremben.

 

A változások előtt összehasonlító elemzéseket végeztek

 

A változások előkészítését Danko szerint megelőzte egy összehasonlító elemzés, amelyekben a tárgyalási rendeket vizsgálták több mint húsz EU-hoz tartozó országban.

 

A tárgyalási rendek összehasonlításakor – Danko elmondása szerint – megmutatkozott az, hogy 27 parlamenti kamarát illetően kilencben szintén létezik a véleménynyilvánításra kiszabott idő, amely arra szolgál, hogy parlamenti gyűlésen a képviselők vagy a szenátorok a törvényjavaslat kapcsán felszólalhassanak.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: topky.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!