Légifelvételeket tett közzé a BBC, amelyek azt mutatják meg, miképp használják az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei a civileket élő pajzsként, hogy megszökjenek az észak-szíriai Manbij városából.

 

A Szír Demokratikus Erők (SDF) nevű (a Nyugat által támogatott) csoportosulás elmondása szerint többszáz autóból álló konvoj indult útnak pénteken. A kocsisort nem támadták meg, mert civilek is tartózkodtak bennük, és el akarták kerülni az áldozatokat, illetve nem akartak muníciót adni a dzsihadista propaganda kezébe.

 

A kurd és arab ellenállókból álló militáns csoport úgy véli, hogy az IÁ konvoja a török határ felé tartott, miután feladták Manbij városát, amit az SDF 10 hetes (USA által bombázásokkal megtámogatott) ostrommal foglalt el.

 

 hirdetes_300x300  

Mikor az IÁ harcosainak nyilvánvalóvá vált, hogy fel kell adniuk a várost, több száz civilt gyűjtöttek össze, és túszként magukkal vitték, hogy ne támadhassanak konvojukra.

 

Júniusban az IÁ egy 175 járműből álló konvoja próbált meg meglépni Fallujah ostromlott városából, akkor azonban nem voltak túszaik, és az iraki koalíciós erők szétbombázták őket.

 

_90844568_mediaitem90843261_bbc
Dicstelen elvonulás a vesztes csata után. Forrás: BBC.com

 

_90844571_mediaitem90843260_bbc
Nem mindenkinek jutott hely az autókban. de igyekeztek minél közelebb kerülni a túszokkal teli járművekhez. Forrás: BBC.com

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!