A Szíria partjainál a Földközi-tengeren állomásozó orosz hadihajók rakétákat lőttek ki a szír ellenzék ellenőrzése alatt lévő Aleppo városa közelében lévő célpontokra.

 

Az offenzíva Oroszország „katonai erőfeszítései kiszélesítésének” a része, amelynek keretében Irán területéről indítja a bombázóit, s most hadihajókról lő ki cirkálórakétákat.

 

Az orosz álláspont szerint a légicsapások iszlamista militáns csoportokat céloztak, az USA szerint az IÁ ellen harcoló milíciát vették célba, akik egyúttal az oroszok által támogatott Bassár al-Aszad elnök rezsimje ellen is harcolnak.

 

 hirdetes_810x300  

Aleppo városában nem csak az állandó bombázás okoz komoly problémákat hanem a élelmiszer és az alapvető szükségleti javak hiánya is. A Világélelmezési Program szervezete szerint a helyzet „nyomasztó” a városban.

 

Oroszország Csütörtökön bejelentette, hogy kész 48 órára beszüntetni a támadásokat, hogy a városba eljuttassák a humanitárius segélyszállítmányokat. Hasonló tűzszünetre volt már példa korábban is, de mindkét szemben álló fél szerint a másik törte meg azt, így a harcok újra kiújultak.

 

Az Emberjogi Megfigyelőközpont szerint a bombázásokban eddig 422 civil halt meg, köztük 142 gyermek.

 

A szír komrányerők bombái nemrég kis híján eltalálták a Szíriában tartózkodó amerikai különleges egység egyik bázisát, ezért a Pentagon vadászgépeket küldött az ország északi részébe.

 

Reuters.com

Nyitókép: thepeninsulaquatar.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!