Csehország tavaly több mint 15 milliárd korona (555 millió euró) értékben exportált fegyvereket és hadianyagot, ami új rekordot jelent – olvasható a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium éves jelentésében, amelyet szerdán terjesztenek a kormány elé. 

 

2014-ben a cseh fegyverexport értéke 11,8 milliárd koronát tett ki. A cseh fegyverek és hadianyag legnagyobb része, 28 százaléka, az Európai Unió országaiba irányult. Az unión kívüli országokból Irak vette a legtöbb cseh fegyvert és hadianyagot, 1,64 milliárd korona értékben. A második helyen az Egyesült Államok állt, amely 1,1 milliárdért vásárolt.

 

Főleg Bulgária vásárolt

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Unióba irányuló kivitel értéke 4,3 milliárd korona volt. A legtöbbet, egymilliárd koronáért, Bulgária vásárolt. A Szlovákiába irányuló fegyverkivitel értéke 967 millió koronát tett ki (35,8 millió euró).

 

A cseh lőfegyverkivitel – közte 86 736 pisztoly – értéke 3,3 milliárd koronára rúgott. A pisztolyok többsége az Egyesült Államokba, Dél-Afrikába és Kanadába került. A hosszú csövű lőfegyverekből 71 533 darabot szállítottak külföldre 592 millió korona értékben.

 

72 országba szállítottak

 

A katonai és civil felhasználást lehetővé tevő termékekből és technológiákból 72 országba szállítottak a csehek. Ezeket a termékeket és technológiákat többnyire Oroszországba, Kínába, Indiába és Iránba exportálták.

 

Csehország ugyanakkor tavaly 1,4 milliárd korona értékben vásárolt hadianyagot külföldről. Az országban 226 vállalatnak és két magánszemélynek van hatósági engedélye a fegyverkereskedelemre.

 

MTI

Nyitókép: ihned.cz, A Česká zbrojovka Uherský Brod által gyártott Bren típusú támadófegyver. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!