Tőketerebesen tartott kihelyezett ülést a kormány, ahol elfogadták a járás gazdasági fellendítését célzó akciótervet.

 

2020-ig a Tőketerebesi járás  5,815 millió eurós juttatást kap, a teljes becsült pénzügyi beruházás elérhet a 114,426 millió eurót. Ebből kicsivel több mint 83 millió eurót nyilvános, költségvetési forrásból fedeznek,  31, 373 milliót pedig saját forrásból.

 

Robert Fico kormányfő szeirnt reális, hogy 2020-ig 1540 új munkahely jöjjön létre a régióban, leginkább az élelmiszeripar szorul támogatásra, a tokaji borvidék jelentőségét külön kiemelte.

 

 hirdetes_810x300  

Tokaj mellett 500 ezer eurós beruházáshoz jut az ipari ágazat és a szolgáltatások is. Egy vállalkozói fejlesztőközpontot létesítenének Királyhelmecen, felépülne egy tokaji borszalon és minimum hat szociális társaság jönne létre Tőketerebesen, Királyhelmecen, Nagygéresen, Velejtén, Vécsén és Kozmán, 1,85 millió eurós forrásból.

 

A szociális társaságok mellé edzőközpontok is épülnének, valamint regionális oktatási központot hoznának létre Királyhelmecen, Gászécsen és Perbenyikben. Sor kerülhet a rossz állapotban levő királyhelmeci amfiteátrum felújítására is.

 

Fico megemlítette a problémás vajáni hőerőmű és a széles nyomtávú vasút támogatását is, ezeknek lehetőségét jelenleg vizsgálják. A Tőketerebesi járás már régóta küzd a magas munkanélküliséggel, jelenleg 17 százalék körül mozog az állástalanok aránya, de 2013 végén elérte a 22,4 százalékot is.

 

forrás: teraz.sk
kép: TASR/ teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!