Ha az Adriánál nyaralt idén nyáron, a kellemes emlékeket beárnyékolhatják az esetleges sebességtúllépés miatt kiküldött bírságok, amit horvát és osztrák rendőrség akár a következő hetekben postára is adhat.

 

A horvát rendőrség 5 dolgot ellenőrzött a tenger felé igyekvő autósok esetében: sebességhatár betartása, biztonsági öv használata, parkolás, alkoholfogyasztás, mobilhasználat vezetés közben. Ha valaki fennakad a rostán, mert nem tartotta be az előírásokat, hazaérkezése után is kaphat nemkívánatos, bírságot tartalmazó levelet az ottani hatóságoktól.

 

Több volt a baleset, hát szigorítottak

 

 hirdetes_810x300  

A horvát rendőrök szigorításai összefüggnek a romló közlekedési statisztikákkal is. Alapesetben Horvátországban a sofőrök 0,5 ezrelék véralkoholszintig még volán mögé ülhetnek. Ha azonban valamilyen szabálysértést követnek el, és alkohol van vérükben, még ha az az előírt szint alatt is van, 700 kuna büntetést kell fizetniük. Ez az alkoholszint emelkedésével párhuzamosan növekszik.

 

A megengedett sebesség lakott területen náluk is 50 km/-h, azon kívül 90 km/h, a kizárólag motoros járműveknek fenntartott útszakaszokon 110 km/h-val is lehet közlekedni, az autópályákon pedig 130 km/h a sebességhatár.

 

A megengedett sebesség túllépése nem olcsó mulatság Horvátországban sem. Lakott területen 10 km/h-ás túllépés 300, 10-20 km/h-ás túllépés 500, 10-30 km/h-ás pedig már 1000 kunába kerülhet.

 

Érdekes szabály, hogy a 24 évnél fiatalabb sofőrök nem közlekedhetnek 80 km/h-nál gyorsabban, a sztrádán is legfeljebb 100 km/h-val.

 

A két legtöbb büntetést küldő ország

 

Ausztria az EP irányelveinek köszönhetően 2015-től sokkal könnyebben kézbesítik a büntetéseket az adatok két ország közti cseréjének köszönhetően. Az Eucaris nevű programon keresztül a külföldi hatóságok könnyen hozzáférnek adatainkhoz, így ha vétünk, jó eséllyel meg is érkezik érte a bírság.

 

Az Eucaris-ba csatlakozó országok közül tavaly a legtöbb bírságot Ausztria (több mint 70 ezer) és Magyarország (csaknem 23 ezer) küldte a szlovákiai állampolgároknak. Leggyakrabban épp gyorshajtás miatt.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!