Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt szerdán találkozik a mexikói elnökkel, akivel eddig rendszeresen sértegették egymást, és utána Arizonában beszédet mond, amelyben felvázolja terveit a bevándorlás okozta gondok megoldására.

 

A találkozó tényét a mexikói elnöki hivatal is megerősítette, hozzátéve, hogy Enrique Pena Nieto mindkét amerikai elnökjelöltet – Trumpot és Hillary Clintont – is meghívta. A demokrata pártiak elnökjelöltje azonban eddig nem reagált nyilvánosan a meghívásra.

 

A két acsarkodó fél farkasszemet néz egymással

 

 hirdetes_810x300  

Trump a szerdai találkozó után Arizonában tart beszédet, amelyben felvázolja terveit arról, hogy elnökké választása esetén után hogyan oldaná meg a bevándorlás, elsősorban is az illegális bevándorlás okozta gondokat.

 

A találkozónak már a tényét is rendkívüli jelentőségűnek értékelik az első amerikai kommentárok, hiszen az elmúlt hónapokban Trump és Nieto rendszeresen sértegette egymást. Trump folyamatosan azt hangoztatja, hogy falat épít az amerikai-mexikói határon, és a költségeket a mexikói kormánnyal fizetteti meg. Közben pedig sértő megjegyzéseket tesz az Egyesült Államokban élő mexikóiakra. A mexikói elnök sem maradt adós: ő egyik interjújában még a tavasszal Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította a republikánus elnökjelöltet.

 

05507112
Enrique Pena Nieto, mexikói elnök. EPA/ERIK S. LESSER

 

Az Egyesült Államokban novemberben nemcsak elnököt és alelnököt választanak, hanem képviselőket és szenátorokat is. Újjáválasztják a szövetségi alsóház mind a 435 képviselőjét és a 100 tagú szenátus körülbelül egyharmadát. Képviselőket kétévente választanak, a szenátorok megbízatása pedig hat esztendőre szól. Emellett az 50 szövetségi állam közül 12-ben kormányzót is választanak.

 

Forrás: MTI/eruonews.hu

Nyitókép: nbcnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!