Szlovákia, jelenlegi kormánya alapján az államalkotó nemzet és a nemzeti kisebbségek közti kommunikáció mintapéldája lehetne – jelentette ki a szlovák parlament elnöke, Andrej Danko (SNS) pénteken Nagyváradon, Romániában tett látogatása alkalmával.

 

„Számomra hatalmas élettapasztalatot jelent egy nemzeti kisebbséghez tartozó párt elnökével egy kormányban lenni. Ha nem áll ki egymás mellett a magyar, a szlovák, a román, a lengyel és a cseh, akkor az EU-n belül nem jelentünk semmit. Az egyetlen út a szakadékok megszüntetése és a kommunikáció”

 

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint Szlovákia kapcsolata a nemzeti kisebbségekhez példaértékű, mégha van is min javítani. Elmondta, hogy neki személy szerint tetszik a romániai modell.

 

„Tizennyolc romániai képviselő automatikusan a nemzeti kisebbségek közül kerül ki. Én otthon sem lennék ellene, hogy legalább a ruszinok vagy más nemzeti kisebbségek automatikusan 1 képviselői helyet kapjanak [a parlamentben]”

 

  hirdetes_300x300   

Példaértékű kapcsolatok a kisebbségekkel?

 

Andrej Danko 2012-től vezeti a Szlovák Nemzeti Pártot, amely a 2006-2010-es választási időszakban az első Fico-kormány koalíciós partnere volt. Ebben a ciklusban történtek azok a magyarellenes atrocitások, amelyek a mai napig lezáratlanok, például a Hedvig-ügy (2006), vagy a 2008-as DAC-stadionbeli magyarverés.

 

2012-ben, mikor a szlovák kormány egy homályos bocsánatkérő nyilatkozatot készítette elő Malina Hedvig megkövetésére, Andrej Danko az SNS hivatalos honlapján arról írt, hogy Hedvig lealacsonyítja Szlovákiát és hogy az SNS tiltakozását fejezi ki.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!