Az Európai Bizottság egy online regisztrációs rendszer bevezetését fontolgatja. Az Egyesült Államokban működő ESTA nevű rendszeren keresztül regisztráció és illeték ellenében utazhatnak azok a turisták az USA-ba, akiknek erre a célra nem kell vízumot igényelni. Az unió több tíz eurót is elkérhet majd illeték gyanánt.

 

Pénz és biztonság

Ezek a legfőbb érvek melyek a regisztrációs rendszer bevezetése mellett szólnak. Az Euractiv portál szerint a Bizottság novemberben mutatná be a konkrét javaslatot. Lényegében arról van szó, hogy a schengeni övezetet átlépő utas, akinek nem kell vízumért folyamodnia, online regisztrálnia kell plusz illetéket fizetnie.

 

Az uniós állampolgárokra ez nem vonatkozna, hiszen a szabad piac részesei

 hirdetes_810x300  

A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a kontinensre való belépésért a briteknek is fizetniük kell. Ha az illeték 13 euró lenne, az USA példájára, akkor évente kb. fél milliárd euróval vastagodna az EU penztárcája. Az Euractiv forrásai szerint azonban a bizottság sokkal magasabb összeget fontolgat – akár 50 eurót is. Az EU-ba látogatók így évente kétmilliárd euróval is gazdagíthatnák az uniós kasszát.

 

Európa a legnagyobb turisztikai célpont a világon

A múlt évben 600 millió turista látogatott el az öreg kontinensre, ami a világutazók felét teszi ki. Ebből 30 millió az a turista, aki nem köteles vízumért folyamodni.

 

 

rtvs

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!