Alig lépett hivatalba a Most-Híd közlekedésügyi minisztere, Érsek Árpád, máris a 10-napos autópálya-matrica árának emelkedéséről beszélnek.

 

Hogy mennyivel kell többet fizetni a legrövidebb időre szóló pályajegyért, még nem lehet tudni, de előfordulhat, hogy ára mellett a érvényességi ideje is nőni fog.

 

„A koalíció elutasította az éves autópálya-matricák árának emelését és a 10-napos jegyek drágítása mellett döntött, amely inkább a külföldi és az autópályákat egyszer használó sofőröket érinti”

 

mondta Andrej Danko, a parlament elnöke. Annak érdekében tehát, hogy ne a rendszeres autópálya-használók fizessenek rá, a kormány az alkalmi használókra terheli a változást. Az év első hét hónapjában 1,6 millió 10-napos matricát értékesítettek, ez 16 milliós eurós forgalmat jelent, 2-3 eurós emelés 3,2-4,8 millió eurós többletbevételt jelentene.

 hirdetes_810x300  

 

„Leggyakrabban a külföldiek élnek ezzel a lehetőséggel, ha például nyaralni mennek. Nekem úgy tűnik, hogy a külföldi sofőrök fogják dotálni a hazaiakat. Őket a 2-3 eurónyi többletköltség nem akadályozza”

m, ondta Jozef Drahovský közlekedési elemző.

 

A hazaiak is ráfizetnek

 

Az alkalmi jegyek árának emelése rosszul érinti azonban azokat a hazai sofőröket, akik nem használják rendszeres az autópályákat. Egy HNonline-nak nyilatkozót sofőr szerint az állam most vette észre, hogy nem fogynak az éves és havi matricák, ezért „azokat vágja meg”, akik a legkevesebbszer használják az autópályákat.

 

Danko az európai magas sztrádadíjakkal érvelt, de a valóságban a szomszédos országok közül csak Csehországban drágábbak a jegyek; mint nálunk.

 

A Közlekedési és Gazdasági Intézet sincs elragadtatna a kormány ötletétől.

 

„Ez az áremelés semmit sem old meg. A legjobb az lenne, ha olyan rendszerben gondolkodnánk, mint ami Svájcban működik. Náluk csak éves lejáratú matrica van, ami 40 euróba kerül, és azok, akik nem akarják megvenni, más utón közlekednek és nem teszik tönkre az utakat„

 

mondta Ondrej Matej, az intézet igazgatótanácsának elnöke. Drahovský ezzel nem ért egyet, és külföldiek érdekeire hivatkozik:

 

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy annak, aki csak egyszer akar az országba jönni, egész éves matricát kell vennie”

 

Az új miniszter hallgat

 

A Közlekedésügyi Minisztérium egyelőre nem reagált érdemben a drágulásra, időt kért az új miniszternek.

 

„Az autópályák és gyorsforgalmi utak használati-díjának emelése egyelőre nem volt sem politikai sem szakmai egyeztések tárgya. Az új miniszternek időre van szüksége, hogy felmérje a helyzetet egy olyan területen, ahol, mint államtitkárnak, korábban nem volt hatásköre”

 

nyilatkozta a közlekedési tárca.

 

Érsek Árpád egy hete tölti be a miniszteri posztot, de már eltávolította funkciójából a Nemzeti Autópálya Társaság eddigi vezetőjét, Róbert Auxot.

 

HNonline.sk/ Barbara Zmušková

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!